Az Európai Bizottság azt javasolja, függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy résznek kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

Johannes Hahn, költségvetésért felelős uniós biztos tegnap bejelentette: a bizottság azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót. A tanácsnak egy hónapja van, hogy minősített többséggel döntsön a bizottság által javasolt intézkedések elfogadásáról. Közölték, Magyarország vállalta, hogy november 19-ig teljes körűen tájékoztatja a bizottságot a kulcsfontosságú végrehajtási lépések teljesítéséről.

Előrelépésnek tartja az Európai Bizottság Magyarországot érintő döntését Navracsics Tibor magyar területfejlesztési miniszter, aki szerint megnyílik az út az újjáépítési alappal és a kohéziós forrásokkal kapcsolatos tárgyalások gyors lezárása előtt. Úgy fogalmazott: a magyar kormánynak „esze ágában sincs nem teljesíteni az eljárás során tett vállalásait”. Így a szankciós tanácsi határozat elfogadására nem kerülhet sor, ezért másodlagos jelentőségű, hogy milyen szankciós javaslatot tartalmaz a dokumentum. Navracsics értékelése szerint a tegnapi döntéssel lezárultak a feltételességi eljárás több hónapos intenzív tárgyalásai, így ezután újabb elvárások már nem támaszthatók Magyarországgal szemben. Az egyeztetések azonban folytatódnak a végrehajtásról – mondta a magyar miniszter. A kabinet egyik legfontosabb vállalásaként mutatta be az integritási hatóság felállítását, amely az uniós forrásokból megvalósuló projektek közbeszerzési eljárásait ellenőrzi.