Az ukrajnai háború okozta élelmiszerválság miatt menekülthullám fenyegeti Európát – figyelmeztet az Európai Unió bel- és igazságügyi biztosa.

Az európai belügyminiszterek prágai találkozójának végén Ylva Johansson elmondta: az élelmiszerválság és az energiaválság okozta feszültségek bizonytalansághoz vezethetnek, ami arra készteti az embereket, hogy elhagyják hazájukat.

Hozzátette: „senki sem tudja előre látni” az érkezők számát, viszont „a kihívás természetesen óriási”.

A biztos szerint az Európai Uniónak nem szabad megvárnia a válság kialakulását a határain, éppen ezért az Európai Bizottság és a tagállamok dolgoznak a „vészhelyzeti terveken”. Ezek foglalkoznak az érkező menekültek kezelésével, de a megelőzéssel is a partnerországokkal való kapcsolatok révén. Példaként említette az emberkereskedelem elleni partnerséget, amelyet Nigériával írtak alá pénteken, Brüsszelben.

A Frontex európai határügynökség ideiglenes igazgatója, Aija Kalnaja hangsúlyozta, hogy az EU felkészült az Ukrajnából érkező menekültekre, de fel kell készülnie a világ más részeiről érkező migrációs hullámokra is az élelmiszer-ellátás bizonytalansága miatt.

Törökország diplomáciai úton képzeli el az Ukrajna és Oroszország közötti háború megoldását, és kész ehhez minden támogatást felajánlani, beleértve a közvetítést is – közölte Recep Tayyip Erdogan török államfő a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott hétfői telefonbeszélgetésén. Az eszmecsere középpontjában az ukrán gabonaszállítási problémák megoldása állt – jelentette a Jevropejszka Pravda hírportál a török elnöki hivatal által kiadott tájékoztatásra hivatkozva. Erdogan közölte, hogy Törökország tovább dolgozik annak az ENSZ-tervnek a megvalósításán, amely az ukrán gabonatermékeknek a világpiacra juttatására irányul.