A koronavírus-fertőzések számának szaporodása miatt elkezdték visszavezetni a korlátozásokat a romániaiak által kedvelt idegenforgalom célországokban.

Franciaországban például a határ átlépésekor a beutazóknak be kell mutatnia az uniós zöld bizonyítványt, illetve az érkezés előtt ki kell tölteniük az utaslokalizáló űrlapot. Az országban naponta átlagosan 200 ezer új fertőzést regisztrálnak. Ennek ellenére csak ajánlott a maszk viselése a nyilvános tereken, nem úgy, mint Olaszországban és Spanyolországban, ahol kötelező a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön.

Máltára is csak a védőoltást, a betegségen való átesést vagy a negatív teszteredményt igazoló zöld bizonyítvány bemutatásával lehet beutazni. E nélkül az utas köteles 10 napra karanténba vonulni az érkezés után.

Cipruson és Egyiptomban nincs szükség zöld igazolványra a beutazásnál, viszont a közlekedési eszközökön és más zárt nyilvános tereken kötelező a maszk viselése.

Görögországban, ahol több mint egymillió romániai turistát várnak ebben a szezonban, egyelőre nem kötelező a zöld bizonyítvány, de tekintettel az esetszámok folyamatosan növekedésére, a hatóságok azt javasolják a turistáknak, hogy viseljenek maszkot a közterületeken, és tartsanak másfél-kétméteres távolságot az idegenekkel szemben.