Irán több száz katonai drónt szállíthat Oroszországnak a következő időszakban – közölt egy magas rangú amerikai tisztviselő.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint a lépés jelentőségét az adja, hogy az amerikai hírszerzés szerint az Ukrajnában végrehajtott heves bombázások – amelyeknek köszönhetően az elmúlt hetekben megszilárdultak az oroszok pozíciói a keleti térségekben – jelentős mértékben lemerítették az orosz fegyverkészleteket.

Sullivan szerint Washington nem tud arról, hogy máris eljutottak volna iráni drónok Ukrajnába, viszont vannak arra utaló információk, amelyek szerint július elején elkezdődhetett az orosz katonák kiképzése a Teherán által szállítandó robotrepülők kezelésére. Az amerikai tisztségviselő azt is hozzátette, hogy iráni drónokat használnak Jemenben a huti lázadók Szaúd-Arábia ellen.

A hírt közlő Guardian brit napilap megjegyzi, hogy az ukrajnai háborúban mindkét harcoló fél fontos szerepet szán a drónoknak, kezdve a rakéták távolról történő indításától az apró bombák „lepottyantásán” át a tüzérségi erők és a szárazföldi csapatok felderítéséig. Az ukrán erők különös sikerrel használták a háború kezdeti szakaszában a török gyártmányú Bayraktar robotrepülőket, de az USA és más szövetségesek is számos kisebb dróntípust szállítottak Kijevnek.