Hollandia nehézfegyverekkel, páncélozott járművekkel és önjáró tarackokkal fogja ellátni Ukrajnát – jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök, miután hétfőn Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

A holland politikus felszólította a partnerországokat, hogy ők is tegyenek hasonlóképpen. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnának Korszerű, precíziós fegyverekre van szüksége.

Emellett Rutte Ukrajna gazdasági támogatását is szorgalmazta annak érdekében, hogy amennyire csak lehetséges a jelenlegi körülmények közepette, az ország gazdasága továbbra is működjön. Hozzátette: felszólítja a nemzetközi közösséget arra is, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Ukrajna újjáépítéséről.

A holland miniszterelnök felkereste azokat a Kijev környéki településeket, ahol az orosz csapatok kivonulása után nagyszámú megölt civil holttestét találták meg az ukrán hatóságok. Leszögezte: senki sem kerülheti el az igazságszolgáltatást azok közül, akik súlyos bűncselekményeket követtek el Ukrajnában. A kormányfő hozzátette: ezen a héten külön konferenciát rendeznek Hágában az Európai Bizottság és a Nemzetközi Büntetőbíróság szervezésében, hogy „közelebb hozzák a felelősségre vonást” az emberiesség elleni és a háborús bűncselekményekért.