A 272/2004-es gyermekvédelmi törvényt módosító javaslatot az RMDSZ több képviselője és szenátora terjesztette be a parlamentbe. A tervezetet, amely a 2004-ben elfogadott román gyermekvédelmi törvényt módosítaná 2020-ban a Szenátus elfogadta, majd a különféle szakbizottságok is véleményezték.

A kezdeményezők az identitásról szóló cikket egészítenék ki a nemzetiségi és nemi önazonossággal, az identitás védelméről szóló rendelkezést pedig úgy bővítenék ki, hogy „minden gyermeknek joga van külső beavatkozás nélkül megőrizni állampolgárságát, nemzetiségét, nevét, családi kapcsolatait, és (születési) nemi önazonosságát”. Kezdeményezésüket az RMDSZ törvényhozói a genderideológia nyugati térnyerésével indokolták, amely nézetük szerint azt a keresztény értékeken alapuló hagyományos családmodellt veszélyezteti, amelyre a társadalom épül.

A törvénymódosító javaslatot a Képviselőház 262 mellette, 5 ellene és 6 tartózkodással múlt heti ülésén fogadta el, jelenleg a parlament Főtitkárságán van, ahol megvizsgálják, hogy alkotmányossági szempntból megfelel-e.