Módosításokkal fogadta el a képviselőház a „karanténtörvény” tervezetét

Első házként tárgyalta, valamint nagy szavazattöbbséggel elfogadta a képviselőház csütörtök este a járványhelyzetben bevezethető egészségvédelmi intézkedésekről szóló törvénytervezetet. Ha a jogszabályt a szenátus is elfogadja és az államfő is kihirdeti, akkor a hatóságoknak ismét lesz jogalapjuk a Covid–19-betegek és a fertőzésgyanús személyek kórházba utalására, otthoni elkülönítésére, illetve hatósági karanténba elhelyezésére.

(tovább…) Continue Reading

Létrejöhet végre a romániai Zsidó Múzeum

Megszavazta döntő házként  a képviselőház a romániai zsidóság történetét és a holokausztot bemutató múzeum létrehozását szabályozó törvényt, amely az új intézmény székhelyét is meghatározza. A törvény értelmében az új közintézmény célja a romániai zsidó közösségek történetének ismertetése, a holokauszt áldozatainak védelme és az antiszemitizmus visszaszorítása.

(tovább…) Continue Reading

A képviselőházba folytatódik a közigazgatási törvénykönyv vitája

Elfogadta tegnap a szenátus a közigazgatási törvénykönyv tervezetét.A Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett, több mint 600 cikkelyt tartalmazó tervezetetbe az RMDSZ javaslatára bekerült az a szabályozás is, miszerint ezután a kisebbség nyelvén is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét is ott, ahol egy adott kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot. Kiterjesztették továbbá az anyanyelvhasználatot a prefektúra intézményére, illetve a helyi és megyei önkormányzatok többségi tulajdonában lévő, közérdeket ellátó kereskedelmi társaságokra, mint például a közszállítási vállalatok, víz- és hőszolgáltatók. (tovább…)

Continue Reading