Megszavazta a Szenátus is a karanténtörvényt

Csütörtökön este megszavazta a Szenátus a járványhelyzetben, vagy biológiai veszély esetén elrendelhető karanténtörvényt. A jogszabályt  115 szenátor támogatta, nyolcan ellene szavaztak, hárman tartózkodtak. Amennyiben a törvényt az államfő kihirdeti, és megjelenik a Hivatalos Közlönyben a hatóságoknak lesz jogalapjuk a Covid–19-betegek és a fertőzésgyanús személyek kórházba utalására, otthoni elkülönítésére, illetve hatósági karanténba elhelyezésére.

(tovább…) Continue Reading

Ma tárgyalják a külföldön élő román állampolgárok szavazására vonatkozó tervezetet

A felsőház elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu elmondta, hogy még ma, július elsején a szenátus plénuma elé szeretnék terjeszteni a külföldön élő román állampolgárok szavazására vonatkozó tervezetet. A házbizottsági ülés során elindították a tervezet plénum elé kerülését megelőző folyamatokat: azaz jóváhagyás végett átküldték azt az illetékes intézményeknek és felsőházi szakbizottságoknak. A testületeknek még a mai nap folyamán meg kell fogalmazniuk észrevételeiket és szavazniuk kell a projekt jóváhagyásáról, hogy az a szenátus plénuma, majd a képviselőház elé kerüljön.

(tovább…) Continue Reading

A képviselőházba folytatódik a közigazgatási törvénykönyv vitája

Elfogadta tegnap a szenátus a közigazgatási törvénykönyv tervezetét.A Szociáldemokrata Párt által kezdeményezett, több mint 600 cikkelyt tartalmazó tervezetetbe az RMDSZ javaslatára bekerült az a szabályozás is, miszerint ezután a kisebbség nyelvén is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét is ott, ahol egy adott kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot. Kiterjesztették továbbá az anyanyelvhasználatot a prefektúra intézményére, illetve a helyi és megyei önkormányzatok többségi tulajdonában lévő, közérdeket ellátó kereskedelmi társaságokra, mint például a közszállítási vállalatok, víz- és hőszolgáltatók. (tovább…)

Continue Reading

Bukarestben ülésezik a “B9”

Bukarestben ma kezdődik a kelet európai országok B9 nevű csúcstalálkozója, amelynek a szenátus ad otthont. A találkozó célja a B9 országainak és ezek védelmi stratégiáinak összehangolása a NATO által kitűzött iránylevekkel, tekintettel a Szíriában kialakult helyzetre, valamint egy egységes álláspont megfogalmazása a júliusi Brüsszelben tartandó NATO csúcs előtt. (tovább…)

Continue Reading