„Mr. Watson, jöjjön ide, szükségem van Önre!” Így lehetne lefordítani magyarra a világ legelső telefonbeszélgetését. Száznegyvenhat éve, 1876. március 10-én, Bostonban Alexander Graham Bell felhívta az egyik szomszédos szobában ülő munkatársát, Thomas Watsont, aki sokak szerint a híres feltaláló árnyékában élt, noha ő is kulcsszerepet játszott a telefon fejlesztésében.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapján közzétett információk szerint „az első, gyakorlatban is bevált telefont Alexander Graham Bell készítette és szabadalmaztatta 1876-ban. Készülékének továbbfejlesztéseként rövid időn belül megjelentek az áramfejlesztést megoldó induktorral, vagyis kis, kézzel forgatható, váltakozó áramú áramfejlesztővel ellátott kurblis telefonok”.

A mai összefoglalóból nem hagyhatom ki Puskás Tivadart, aki „1844. szeptember 17-én született Pesten, a nemesi származású, ditrói Puskás Ferenc hajózási vállalkozó és felesége, Agricola Mária első gyermekeként”. A sokoldalú tehetséggel megáldott feltaláló életében fontos mérföldkő volt az 1877-es esztendő, ugyanis Bell akkor mutatta be a philadelphiai világkiállításon az új találmányát, a telefont. A hír hallatán Puskás Tivadar azonnal Amerikába utazott, hogy megnézze.

Nem sokkal később lemondott a távírdaközpontra vonatkozó korábbi ötletéről, és úgy döntött, hogy telefonközpontot hoz létre. Mivel nem volt elég pénze és kísérleti lehetősége, felkereste Thomas Alva Edisont és „találmánygyárát” a New York melletti Menlo Parkban. Edison kijelentése szerint Puskás Tivadar volt az első ember a világon, aki a telefonközpont ötletét felvetette.

Egyébként van egy legenda, amely azt állítja, hogy 1878. április 2-án Puskás Tivadar mondott először hallót a telefonba, „pontosabban ő azt mondta, »hallom«, és abból lett a világszerte általánosan használt halló” – olvasható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapján.

Megemlítem Európa legelső telefonközpontját is, amelyet Puskás Tivadar épített fel 1879-ben, két évvel később pedig a világon negyedikként a budapestit is felavatták. Utóbbinak huszonöt előfizetője volt az indulásakor. Amúgy a feltaláló nevéhez fűződik a telefon elvére épülő hangújság, vagyis a telefonhírmondó feltalálása is, amely számos találmánya és kísérlete közül a legérdekesebb.

Ma 2022. március 10-ét írunk, és néha úgy tűnik, mintha csupán mese lenne a világ első telefonbeszélgetése, illetve Puskás Tivadar telefonközpontja és telefonhírmondója. De nem az. És néha jó visszatérni a gyökerekhez.