Több ezren tiltakoztak tegnap a brazíl fővárosban, Brazíliavárosban a törvényhozás épülete előtt a Jair Bolsonaro elnök által támogatott törvénytervezetek ellen, amelyek gyengítenék az Amazonas környezetvédelmi védelmét és engedélyeznék a bányászatot az őslakosok földjein. A rendezvényt Caetano Veloso népszerű énekes és három tucat másik brazil zenész kezdeményezte annak érdekében, hogy felszólítsa a törvényhozókat, állítsák le az Amazonas esőerdejeinek pusztítását.

Tollas fejdíszt viselő őslakosok, növényvédő szerek mezőgazdasági használata ellen tiltakozó transzparenseket tartó diákok és méheknek öltözött gyerekek keveredtek a tömegbe. „A helyzet kritikus, ez a kormány elpusztítja azt, ami az erdeinkből megmaradt” – idézte a Reuters brit hírügynökség Priscila Borges egyetemi tanárt, aki fának öltözött.

Veloso és más zenészek találkoztak a szenátus vezetőjével, Rodrigo Pachecóval, hogy kérjék segítségét a törvényjavaslatok megakadályozásában. „Brazília válaszúthoz érkezett. Az Amazonas erdőirtása korlátlan méreteket ölt, az őslakosok elleni erőszak elszaporodott, és a környezet védelmet aláásták” – mondta Veloso. Hozzátette: megkérdőjeleződött az ország hitelessége.