A kínai külügyminisztérium pénteken ismét a szankciók alkalmazása ellen emelt szót az ukrajnai helyzet kapcsán, és továbbra sem tekinti az előző nap megindított orosz hadműveletet inváziónak.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján ugyan elmondta, hogy tiszteletben kellene tartani minden ország szuverenitását és területi egységét, hozzátette azonban: Ukrajna kérdése szövevényes és egyedi történelmi gyökerekkel rendelkezik. A szóvivő elismételte, amit Vang Ji kínai külügyminiszter egy nappal korábban, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetésén mondott el, miszerint Peking megérti az orosz fél biztonsági kérdésekkel kapcsolatos, jogos aggályait.

A szóvivő Joe Biden amerikai elnök azon kijelentésére, miszerint az orosz hadműveletet támogató országokon közvetve is „szégyenfolt” esik, úgy reagált, hogy azoknak az országoknak esik csorba a megítélésén, melyek mások belügyeibe avatkoznak.

A kínai külügyi szóvivő arra a kérdésre nem adott választ, hogy Kína elismerheti-e a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk függetlenségét.

Miközben az orosz katonai akciót elítélő nyugati országok közül már többen szankciókat jelentettek be Oroszországgal szemben, Peking kitart amellett, hogy párbeszéd és egyeztetések útján kell megoldást találni a problémákra. Vang pénteken is elismételte: „a szankciók soha nem jelentettek hatékony megoldást”.

A külügyminisztérium szerdai sajtótájékoztatóján Hua Csun-jing, a minisztérium másik szóvivője felidézte: 2011 óta az Egyesült Államok több mint száz szankciót vetett ki Oroszországra. „Megoldottak ezek az amerikai szankciók bármilyen problémát is?” – tette fel a kérdést Hua.