Egy 1998-ban elfogadott kormányhatározat értelmében, amelyet a Szenátus 2017-ben, illetve a Képviselőház 2020 törvényerőre emelt, december 18-án ünnepeljük a Romániában élő Nemzeti Kisebbségek Napját- az Észpresszó első felében erről hallanak néhány gondolatot, majd Borsodi L. László csíkszeredai költő Szétszórt némaság című prózavers-kötete kapcsán készült interjúnkat hallják.  

A Nemzeti Kisebbségek Napja nem összetévesztendő az egyes nemzeti kisebbségek hivatalos ünnepeivel – december 18-án a Romániában élő összes kisebbség közös ünnepe van –  ennek előzménye pedig az, hogy 1992. december 18-án fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. Ez a döntés  nemzetközi jogi és társadalmi szempontból is mérföldkövet jelent – a  romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala pedig már megalakulása óta dolgozott azért, hogy ezt a döntést országunkban is életbe léptessék

Borsodi L. László újabb prózavers kötettel jelentkezett  – Estére megöregszel címmel – amelynek első bemutatójára 2021. december 21-én kerül sor Csíkszeredában a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban. Borsodi L. László, költő, szerkesztő, 1976-ban született, Csíkszeredában, 2000 óta a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium magyar nyelv és irodalomtanára. Estére megöregszel című kötete prózaverseiről azt nyilatkozta, hogy részben a Szétszórt némaság című kötet anyagát folytatja. A szerző Szétszórt némaság című kötete 2018 decemberében jelent meg, szintén az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában és Ráduly Margit képzőművész illusztrációival. A szerzővel akkor családtörténetről, gyászról – barátokról, barátságról beszélgettünk – a mai műsorban ebből az interjúból hallanak egy részletet  – tartsanak velünk!