A mai részben beszélnék egy keveset a sportról, a boldogság világnapjáról, illetve arról is, hogy mit nyerhet az, aki helyesen válaszol a legvégén feltett kérdésemre. Főként azért döntöttem a felsorolt témák mellett, mivel szeretnék megajándékozni valakit, ugyanis ma van a születésnapom. Egyetlen kérésem van a hallgatókhoz: legyenek figyelmesek, mert hamarosan elhangzik a válasz a kérdésre.

Egyébként ma van Sándor napja is, és általában ilyenkor emlegetik az egész magyar nyelvterületen közismert időjárási regulát, amely így hangzik: „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget.” Ugyanakkor azt is mondogatják, hogy „ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható”. A néphit szerint ezen a napon engedték ki először a méheket, és úgy vélték, hogy ha azok sűrűn kitelepednek a kas vagy a kaptár szájára, jó idő lesz. Isten éltesse tehát a Sándor, a József és a Benedek nevet viselő hallgatókat, és bízom benne, hogy valóban tavasziasabb lesz az időjárás az elkövetkező napokban, hetekben. Nagyon-nagyon ránk férne…

Most pedig rátérnék egy kicsit a sportra, elsősorban azért, mert képtelen volnék letagadni, hogy gyerekkorom óta fontos része az életemnek. Tegnap tudtam meg, hogy szintén 1985. március 18-án, azaz velem egy napon született a háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok tornász, Berki Krisztián, aki aranyérmet nyert a 2012-es londoni nyári olimpián. Ő ez év februárjában vonult vissza az élsporttól az évek óta tartó vállfájdalmaira hivatkozva. Ugyancsak március 18-án látta meg a napvilágot gyerek- és kamaszkorom kedvenc sportolója, a négyszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok orosz műkorcsolyázó, Alekszej Jagugyin, aki a dobogó legfelső fokára állhatott a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpián. Az azóta visszavonult, ma negyvenegy éves sportolóval személyesen találkoztam 2019 novemberében, a pozsonyi műkorcsolyagála szünetében, és két kérdést sikerült feltennem neki. Valójában ez bizonyította be számomra, hogy néha a legmerészebb álmok is megvalósíthatók.

A mai rész vége felé következzen néhány információ a boldogság világnapjáról, amelyet március 20-án ünneplünk 2013 óta. Az ötlet a Himalája keleti nyúlványától délre elhelyezkedő Bhutánból származik: ott vezették be elsőként a világon a bruttó nemzeti boldogság fogalmát a lakosok jólétének mérésére, arra hivatkozva, hogy ez többet elárul, mint a bruttó hazai össztermék, vagyis a GDP.

Még szívesen folytatnám ezt a témát, de szeretném tartani magam az időkerethez, ezért felteszem a kérdést. Hogyan egészítenék ki a mai naphoz kapcsolódó hiedelmet, amely így kezdődik: „Ha Sándor napján szép az idő …” A választ, kérem, írják meg legkésőbb március 31-én 16 óráig az ékezetek nélküli bukarestiradio1@gmail.com e-mail-címre, a beküldők között pedig aznap este sorsoljuk ki a nyertest, aki a Szövegkovács két kiadványát kapja ajándékba.