Az ország valamennyi lakosa, köztük az országban jogszerűen tartózkodó külföldiek is, jogosultak a koronavírus elleni ingyenes injekcióra, amelyre az oltási stratégiában meghatározott elsőbbségi elvek betartásával kérhetnek előjegyzést – tájékoztat az oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV). Az oltási stratégia nem tesz különbséget román és külföldi állampolgárok között – tudatta a bizottság, amely ugyanakkor leszögezte: a külföldiekre is érvényesek az oltási stratégia előírásai.

Az internetes előjegyzési portál a személyi szám (CNP) alapján regisztrálja a jelentkezőket, így a román okmányokkal nem rendelkező külföldiek csak telefonon keresztül foglalhatnak időpontot.

A fővárosi sajtóban megjelent adatok szerint mintegy 120 ezer külföldi tartózkodik jogszerűen hazánkban, köztük 52 ezer európai. A harmadik országokból származó vendégmunkások közül a legtöbben Vietnámból, Törökországból és Nepálból jöttek, Románia idén további 25 ezer Európai Unión kívülrõl érkezõ külföldinek ad munkavállalási engedélyt.