A haditengerészet szervezésében megrendezett idei legnagyobb hadgyakorlat kezdődik ma a Fekete-tengeren az Egyesült Államok, Bulgária, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Törökország részvételével.

A haditengerészet tegnapi közleménye szerint a román partszakasz térségében lebonyolítandó Sea Shield 21 fedőnevű, március 29-ig tartó közös műveletben 2400 katona, 18 hadihajó – egy cirkáló, egy romboló, több fregatt, korvett, aknaszedő, rakétahordozó- és vontatóhajó -, valamint 10 repülő és helikopter vesz részt. A gyakorlaton a Szövetséges Tengerészeti Parancsnokság a 2-es számú Állandó NATO Tengerészeti Csoport (SNMG-2) hajóival, köztük a Regina Maria fregattal lesz jelen. A román és lengyel haditengerészet három parti rakétaütege tengeri célpontok megsemmisítését fogja gyakorolni, a légtér biztosítását a román légierő vadászgépei, harci helikopterei és spanyol harci repülőgépek fogják ellátni.

A Sea Shield 21 forgatókönyve valamennyi olyan műveletre kiterjed, amellyel a NATO válaszolna egy, a térségben kirobbanó geopolitikai válságra, azzal a céllal, hogy megerősítse a tagországok együttműködési képességét a vízi, tengeralatti, szárazföldi és légi hadműveletek során – közölte a haditengerészet.