„Az ember énekeljen mindig, és nem lesz beteg” – beszélgetés Heinczinger Mikával

Ma vízkereszt napja van. Háromkirályok, Krisztus megjelenése. Jézus megkeresztelésének ünnepe. Az ünnep sokrétűségét az adja, hogy Krisztus háromféleképpen mutatta meg magát ezen a napon: a napkeleti bölcseket csillag által hívta magához, a zsidókat megkeresztelkedésekor az Atya szózatával, az apostoloknak pedig ő maga adott élőszóban meghívást követésére a kánai menyegzőn első nyilvános csodájával. A hagyomány szerint különböző években, de mindhárom esemény ugyanezen a napon történt. E három megjelenés miatt az ünnep neve Epihania, avagy az Úr megjelenéséek ünnepe, amelynek első nyomai szent Fülöp püspök passiójából származnak, 304 körül – emlékeztet Molnár V. József Magyar Örökség díjas néprajz-kutató Kerek Isten fája – Az esztendő körének szokásrendszere című művében.

E nap időjárásával a tél hosszára, a nyár esős vagy száraz voltára, s így a termésre ad előjelet. Vízkereszt napján már érzékelhetően több a cselekvésre ösztönző világosság körülöttünk és bennünk is. Elindulnak a föld vizei, a természet éledése.

Vízkereszt az utolsó nap amikor regölnek. Varázsénekeket mond a férfinép, amint házról házra jár. A lányok és asszonyok otthon maradnak.

Mai adásunkban megemlékezünk az egyik legrejtelmesebb népszokásról, a regölésről, majd Heinczinger Mika énekmondó mutatkozik be. Megtudjuk tőle, hogy hogyan hat a zene, és mi történik éneklés közben (bennünk és a környezetünkben).

Hallgassa meg a műsort!

Aranyhajú Zselyke