A legrosszabb adatokat közölte az Egyesült Királyság a koronavírus-járvány kezdete óta. A napi új fertőzöttek száma meghaladta a 41 000-et. Az ápolónők és az orvosok erejükön felül dolgoznak, a baleseti és sürgősségi osztályok nagy nyomás alatt állnak. Wales-ben és Skóciában fennáll az egészségügyi rendszer túlterhelődésének veszélye. Spanyolországból is növekvő számokat jelentenek, a koronavírus okozta halálesetek száma meghaladta az 50 000-et. Az európai oltási program elindításával egyidőben Madrid létrehozza az oltást elutasítók nyilvántartását.

Olaszország újabb vírustörzsről számolt be, ami már az Egyesült Királyságban felfedezett változat előtt is létezhetett. Ezt a Brescia-i Egyetemen azonosították, miután egy beteg a gyógyulás után is pozitív tesztet produkált. Az oltások ebben az esetben is hatékonyak. Svédországban új törvényt fogadtak el, ami lehetővé teszi a bevásárlóközpontok bezárását és a tömegközlekedés leállítását, ha szükséges. A skandináv állam korábban többnyire kerülte a kényszerítő intézkedéseket a járványkezelésben.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója a tudósok munkáját méltatta: – A szakemberek új utat törtek, aminek egyik példája a magán- és közszféra közötti rendkívüli együttműködés a világjárvány kezelésében. Az elmúlt hetekben számos országban megkezdődött a biztonságos és hatékony oltóanyag használata, ami hihetetlen tudományos eredmény. Ez fantasztikus, de az Egészségügyi Világszervezet addig nem nyugszik, amíg a rászorulók minden országban hozzá nem férnek az új oltásokhoz.