Vétózgatunk, vétózgatunk, és … – hadd, ne mondjam tovább. Hát, nincs egyéb dolgunk? Romániában, például, nyomorban nő fel 700.000 gyermek – ami a bűnözés és a terrorizmus kiapadhatatlan forrása. Mert a nyomorban felnőtt gyermekeknek szabadulniuk kell a nyomortól – és azt a bűnözés révén tehetik a leghamarabb. Továbbá: úgy érzik, meg kell bosszulniuk azt, hogy nyomorban nőttek fel – ezért lesznek terroristák. Nem mindannyian – de bőségesen elég az is, ha csak néhányan. A többiek pedig drukkolnak nekik. Nagyszerű jövő áll előttünk. Ezt kellene valahogy … megvétózni.

          Nemrég tudhattuk meg, hogy szép hazánkban 30.000 középiskolás származik olyan családból, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el még az 500 lejt sem. Isteni csoda, hogy ezek a gyermekek mégis középiskolások lettek. Ami azt mutatja, hogy van még mindig valami remény. De a mélynyomor tekintetében nem vagyunk egyedül. A koronavírus járvány nyomán világszerte 150 millióval nőtt a mélyszegénységben élő gyermekek száma. Ez, ami igazán hátborzongató!

          S miközben ez a helyzet, az Európai Unió azzal foglalkozik, hogy a demokratikus értékek sérelme csak abban az esetben orvosolható, ha ez a sérelem az unió pénzügyi érdekeit csorbítja. Az Orbán Viktor által benyújtott vétó visszavonásához vezető brüsszeli megállapodásban olvasható ez. A gyülekezési szabadság, a szólásszabadság, a vallásszabadság, ha nem hoz pénzt, nem fontos. Hogy ne soroljuk tovább … Van nekünk uniónk! – le a kalappal.

          További vétók: Bulgária így ellenzi az Észak-Macedónia Európai Unióba való felvételével kapcsolatos tárgyalások elkezdését. És teszi ezt azután, hogy Görögország 14 éven át ugyanezt művelte. Mert mindkét ország saját tartományának tekinti Észak-Macedóniát. A szerbek ennél sokkal okosabbak voltak. Ők megelégedtek azzal, hogy a macedónok szlávok, és nem akarták szerbeknek tekinteni őket, hanem Észak-Macedóniát tagországként fogadták be Jugoszláviába. A bolgárok is együtt lehetnének a macedónokkal, ha beengednék őket az Európai Unióba. Miért nem látják be ezt?

          Hollandia pedig állandóan vétózgat. Legutóbb Albánia felvételét vétózta meg, mert szerinte ez az ország még mindig nem tesz eleget bizonyos feltételeknek ahhoz, hogy az EU tagja lehessen. Például el van maradva a törvényhozás és az igazságszolgáltatás terén. Tulajdonképpen az a baj, hogy az albán kábítószercsempészek jelen vannak Hollandiában, ahelyett, hogy börtönben ülnének Albániában. Persze Hollandia sem tud elbánni velük. Tehát akkor őt is ki kellene zárni az Európai Unióból? Nem is gondolnak erre. Csak vétózgatnak, vétózgatnak – hogy népszerűek legyenek. Minket is megvétóztak, nem kerülhettünk be a schengeni övezetbe. Hollandia a demokrácia őrangyala Európában.