Hallgatva Cotroceni urának tegnap délutáni kijelentését, miszerint „Az eredmények azt mutatják, hogy nincs egyértelmű győztese a parlamenti választásoknak”, illetve szerény próbálkozását, hogy relativizálja a szocialisták sikerét, illetve a liberálisok kudarcát, mondván, hogy „a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2016-ban a voksok 20 százalékát szerezte meg, most pedig 25 százalékos eredményt ért el, tehát egyértelmű a növekedés”, illetve „A PSD, amely 2016-ban a szavazatok 45 százalékát kapta, drasztikusan visszaesett 29 százalékra” – eszembe juttatta a hidegháborús propagandát kifigurázó viccet, miszerint Amerika és a Szovjetunió atlétikai versenyt szervezett, amelyet az amerikaiak nyertek. Az amerikai híradásokban ez úgy jelent meg, hogy „mi győztünk, a szovjetek az utolsók lettek”, a szovjet híradások azonban úgy fogalmaztak, hogy „mi másodikok lettünk, az amerikaiak pedig alig utolsó előttiek”. S nagyon úgy néz ki, hogy a Iohannis-féle értelmezésben a PNL–PSD párharcban igaz, hogy a PNL második lett, de a PSD utolsó előtti. Viszont ez a vélt választási siker olyan lett, mint mikor az egyszeri székely legény kijelentette a bálból hazaérve, hogy „Szinte összejöttem Mariskával!”.

Elhiszem, hogy az államfőnek nehezére esett a PNL – na jó, egyezzünk ki: nem kudarcának, hanem: – félsikerének elismerése, ugyanis ő volt az, aki erőltette a választásokat, azok mielőbbi megszervezését, kommunikációjában háttérbe szorítva az új koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítására hozott korlátozó intézkedések szükségességét, helyét átvette a szavazás biztonságos, egészségügyi kockázatoktól mentes voltának hangoztatása.

Hogy miért erőltette a választásokat? Mert újraválasztása óta azon ügyködik, hogy a parlamenti többséget megdöntse, démonizálva a PSD-t. Ennek érdekében szerette volna kihasználni mind a saját győzelmét, mind a helyhatósági választásokon jegyzett eredményt. A politikai játszmákat, a PSD belharcait kihasználva nevezte ki Ludovic Orban liberális pártvezetőt kormányfővé, a kabinetnek azonban nem volt parlamenti támogatottsága. Emiatt a kormányzás sikere is esetleges volt, bár hallani olyan véleményeket, hogy ez a kabinet parlamenti támogatottsággal sem teljesített volna jobban. Bizonyára az államfő is látta ezt, s gondolta, még kihasználja, hogy növekvőben a liberálisok támogatottsága – noha a kormányzás és az előzménytelen helyzet kezelésében tanúsított magatartása nagy mértékben erodálta, kikezdte ezt a támogatottságot –, mint ahogy kihasználja azt is, hogy a PSD-ben erőteljes tisztogatás folyik, sok befolyásos ember viszi majd magával szavazóit is.

Az elnöki számítás nem jött be. A járványtól való félelem meg az utóbbi hónapok kormányzási kudarca miatt a részvétel is gyengécskére sikerült. A PNL csak szinte nyert. Úgy néz ki, hogy a PSD győzelme sem teljes, ugyanis a jelenlegi állás szerint nem tud parlamenti többséget alkotni maga körül. Annál inkább körvonalazódik egy, a liberális körül kialakuló többség. Bizonyára a szinte-sikerhez van köze annak a ténynek, hogy Ludovic Orban tegnap délután lemondott kormányfői posztjáról, a választásokat követően amúgyis ügyvivői jogkörrel rendelkező kormány élére ügyvezető kormányfő került.

A cotroceni-ből időnként kiszivárgó magyarellenes nacionalista retorika is meghozta gyümölcsét: a járvány okozta mizériától sújtott, frusztrációt idegengyűlöletben kiélő tömeg fura politikai formációt juttatott a parlamentbe, az általuk képviselt eszmék visszatértek a törvényhozásba, holott azt hittük, hogy Funar és Vadim Tudor pártjának kiesésével eszméik is kihulltak a hivatalos retorikából. Sajnos, intézményes teret, keretet kap ismét a magyarellenességben kicsúcsosodó idegengyűlölet.

Kíváncsi vagyok a koalíciós tárgyalások kimenetelére, s drukkolok annak, hogy az RMDSZ ismét a mérleg nyelve szerepét töltse be a politikai életben, ez által pedig kormányzati tényezővé váljon. Ugyanis a kormányzati szerepvállalás jelent garanciát közösségi jogaink gyarapítására – vagy, mint az utóbbi időszak történései is igazolták – esetenként e jogok megtartását biztosítja.

Johannis szerint nincs egyértelmű győztese a vasárnapi választásoknak. Holott van: a felelős választópolgár győzött. Ezt a győzelmet kell megerősítsék mindazok, akik most mandátumot szereztek, szereznek.