Önök hallottak-e arról, hogy tegnap, azaz október 28-án volt az animáció világnapja? Megünneplését 2002-ben kezdeményezte az Animációs Filmszövetség annak emlékére, hogy 1892-ben ezen a napon volt az egyik első próbálkozás a rajzolt figurák vetítésére – derül ki az Erdélyi Filmes Portál, a filmtett.ro egyik cikkéből.

Ma azonban más világnapokról is beszélni fogok, sőt a téma sem lesz túl komoly, néha ugyanis nem árt lazítani. Előbb viszont néhány mondatban felvázolnám, hogy mit is nevezünk világnapnak. Egy évenként megismétlődő évfordulóról van szó, amellyel a kezdeményezők felhívják a figyelmet valamilyen globális problémára, mozgósítják az embereket vagy épp megemlékeznek valamiről. A hivatalosan bejegyzett világnapok mellett civilekhez köthető világnapok is léteznek, és néha már a megnevezésükön is mosolyognak az emberek.  Ma ezek közül szeretnék csemegézni.

Január 25-én van például a fordított nap, amely egyfajta év eleji április elseje, vagyis minden általunk mondott dolognak ellentétes értelme van. Még bele sem merek gondolni, hogyan reagálnának az ismerőseim, ha 2021 januárjában kipróbálnám…

De talán még jobban meglepődnének, ha jövő év áprilisának első szombatján csatlakoznék a nemzetközi párnacsata naphoz. 2017-ben például Budapesten is megtartották; a Hősök terén szervezett rendezvényt a következő játékszabályokkal hirdették meg: „Puha párnát hozz! Csak párnás embert üss! A csata addig tart, ameddig tart.” Bónuszként egy negyedik szabályt is megfogalmaztak, mégpedig ezt: „A fotósokra vigyázz!” Valószínűleg tudták, hogy miért…

Szintén áprilisban, pontosabban 15-én ünnepeljük az emberiség egyik legpraktikusabb találmányát, a radírt. Noha a mai digitalizált világban egyre kevesebbet használjuk, azért szerettem volna mesélni erről a világnapról, mivel az elmúlt hónapokban rengeteget írtam ceruzával, és bizony nagy hasznát vettem a radírnak.

Körülbelül két héttel később, május 3-án van a különböző színű cipők világnapja. Miért kezdeményezték? Elsősorban azért, hogy érezzük, milyen másoktól különbözni, milyen kilépni a kényelmi zónánkból, és milyen egy nap, amit úgy töltünk el, hogy nem akarunk megfelelni másoknak.

Most átugrok néhány hónapot, és kiragadom a tojás világnapját, amelyet október második péntekén tartanak. Valójában a Nemzetközi Tojásszövetség hirdette meg azért, hogy felhívja a figyelmet a vitaminokban gazdag, nélkülözhetetlen fehérjeforrásra.

Természetesen még nagyon sok példát tudnék felsorolni, az időm viszont véges. Fontos megjegyezni, hogy a világnapok megnevezését az ünnepek, nevezetes napok, időszakok, illetve a történelmi események nevéhez hasonlóan kisbetűkkel írjuk, még akkor is, ha sok helyen nagy kezdőbetűkkel jelenik meg például a víz világnapja.