Borul a papírforma az országos választások előtt. A már amúgy is defenzívában lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) tovább rontotta esélyeit azzal, hogy száműzte parlamenti jelöltlistáiról két nagyágyúját, Şerban Nicolae szenátort és Liviu Pleşoianu képviselőt. A két politikus több más volt szociáldemokratával együtt a Román Ökológus Párt (PER) listáin fog indulni, ha lehet még tovább gyengítve ezzel a jelenleg még legnagyobb frakcióval rendelkező baloldali párt esélyeit.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy mi történt a szociáldemokraták háza táján? Nos, úgy tűnik, hogy Marcel Ciolacu pártelnök célul tűzte ki, hogy megszabadul a pártot nyomasztó Dragnea-bélyegtől és eltávolítja az élvonalból azokat a politikusokat, akik a volt pártelnök érájának emblematikus figurái voltak. A másik magyarázat ennél prózaibb: a viszonylag új és a párt nagy öregjei által még nem kellőképpen legitimált pártelnök félre akarja álltani lehetséges riválisait. Bármelyik változat motiválta is a döntést, Ciolacu felbecsülhetetlen szolgálatot tett a jobboldalnak, mindössze másfél hónappal a választások tervezett időpontja előtt.

Nemcsak ez a fejlemény ronthatja a baloldali és liberális választók hangulatát. Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE liberális demokrata párt elnöke, miután csúfosan leszerepelt a bukaresti helyhatósági választásokon, alighanem végzetes csapást mért saját politikai alakulatára azzal, hogy átigazolt a Victor Ponta vezette Pro Románia pártba nyilvánvalóvá téve azt, hogy már saját maga sem bízik abban, hogy az általa vezetett ALDE meg tudja ugrani az 5%.os parlamenti küszöböt. Nagy kár ez, mert azt követően, hogy a Nemzeti Liberális Párt besorolt az Európai Néppártba és egyértelműen eltávolodott a liberális értékektől, az ALDE maradt az egyetlen olyan alakulat, amely még felvállalta a hazai neoliberalizmust.

Bajok persze vannak a jobboldalon is, ahol Edward Dîrcă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora megszavazta, hogy a szociáldemokrata Florin Iordache legyen a törvénykezési tanács elnöke, cserében a szocdemek őt is beszavazták az intézmény vezetésébe. Ebbe persze, még nem roppan bele a hipszterpárt, viszont az esemény rávilágít arra, hogy mennyire hamis az állítólagos civilpárt azon megítélése, hogy ők képviselnék a megalkuvás-mentes, etikus politizálást Romániában, ők lennének a korrupcióellenesség élharcosai.

Ami az RMDSZ-t illeti morzsákat vetett a két konkurens magyar párt elé, amit azok azonnal fel is csipegettek és ezzel elhárult a magyar – magyar versengés veszélye a parlamenti választásokon. Igaz az Erdélyi Magyar Néppárt egyes képviselői még hepciáskodtak egy kicsit kevesellve az RMDSZ ajánlatát, de aztán vélhetően megkapták Budapestről az ukázt és ők elhallgattak, így már csak Tőkés László ex-európai parlamenti képviselő és ex-püspök aprehendált egy kicsit, s mérgében belerúgott Potápi Árpád magyar nemzetpolitikai államtitkárba, akinek ez láthatóan egyáltalán nem fájt. Az RMDSZ-nek ennél nagyobb gondja az, hogy tulajdonképpen nincs igazi választási programja. A Szövetség támogatói kifáradtak a jelképes és meddő autonómiázásban, amelynek parlamenti elfogadtatása még a közeljövőben is teljesen reménytelen vállalkozás lehet, helyette pedig nem kaptak olyan nemzeti programot, ami igazán mozgósítani tudná a magyar választókat, így a szövetség ismét csak a magyar kormány korteskedésére lesz utalva, bár a Fidesz népszerűsége már nemcsak az anyaországban, de úgy tűnik, hogy Erdélyben is apad.