Világszerte 4 millió 193 ezer koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván a baltimore-i Johns Hopkins egyetem mai összesítésében. Ebből több mint 1 millió 463 ezret meggyógyultként jegyeznek, a halálesetek számát pedig 286 ezerre becsülik. A fertőzés 187 országban van jelen.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

A legtöbb COVID-19 vírussal fertőzött  személy, 1 millió 348 ezer, az Amerikai Egyesült Államokban van. Oroszországban 232 ezer igazolt fertőzést tartanak számon, 43 és fél ezer gyógyultat és 2 ezer elhunytat regisztráltak. Oroszország, miközben feloldotta mától a kötelező kényszerszabadságot és számos üzem működni kezdett, a 230 ezret meghaladó, koronavírussal diagnosztizált esettel ma „átvette” az Egyesült Államok mögött a második helyet a világon az igazolt fertőzések számában. Putyin tegnap jelentette be, hogy a karanténszabályok fokozatos feloldásának konkrét felelősségét az egyes régiók hatáskörébe utalta. Emellett meghirdetett egy sor szociális és a vállalatok terheit enyhítõ rendelkezést is. 

Spanyolországban 137 ezer gyógyultról számoltak be, a Hopkins egyetem 227 ezer fertőzöttet és több mint 26 és fél ezer halottat tart nyilván.  Spanyolországban továbbra is lassul a koronavírus-járvány terjedése, március közepe óta nem látott szintre csökkent a napi új regisztrált fertőzöttek és az elhalálozások száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium tegnap, amikor újabb enyhítések léptek életbe az országban. Korlátozott létszámmal kinyithatnak egyebek mellett a vendéglátóhelyek teraszai, a kulturális intézmények és vallási helyszínek is. Az óvintézkedések lazítása a 47 milliós ország lakosságának több mint 51 százalékát érinti, de nem vonatkozik Madridra és Barcelonára.

Olaszországban gyorsítják az óvintézkedések feloldását. A kereskedelmet, a vendéglátóhelyeket, a fodrászatokat és a strandokat is újranyitják május 18-tól a járványkorlátozások eredetileg tervezett fokozatos feloldása helyett – jelentették be az olasz tartományok elnökei tegnap este.  A római kormánynak muszáj volt engednie a tartományok nyomásának, amelyek az óvintézkedések gyorsabb feloldását sürgették az eredetileg kéthetente, lépcsőzetesen tervezett enyhítés helyett. A tartományok kormányzói arra hivatkoztak, hogy a járványhelyzet kritikus időszaka elmúlt, és a zárvatartás minden egyes újabb napja elviselhetetlen terhet jelent a vállalkozók, üzlettulajdonosok számára. Olaszországban a gyógyultak száma túllépte a 106 és fél ezret. 219 ezer fertőzöttet és közel 31 ezer halálesetet tartanak számon.  

A franciák tegnap hagyhatták el először otthonaikat igazolás nélkül, de Párizsban még nem sok minden változott az előző hetekhez képest: a tömegközlekedési járműveken kevesen voltak, a lakosok érzékelhetően óvatosak. Franciaországban több mint 177 és fél ezer fertőzöttet, csaknem 56 és fél ezer gyógyultat és 26 és fél ezer elhalálozást jegyez a koronavírus okán a Hopkins Egyetem.

Németországban 172 és ezer fertőzöttet, 147 ezer gyógyultat és 7 és fél ezer elhunytat tartanak számon.

Svédországban 24 ezer alá csökkent a diagnosztizált fertőzöttek száma. 4 900 gyógyultról és 3 ezer halálesetről jelentettek a svéd egészségügyi hatóságok. Más észak-európai országokkal ellentétben, amelyek a bezárkózás stratégiáját választották a járvánnyal szemben, Svédország nem vezetett be kijárási korlátozásokat, mert úgy ítélte meg, hogy a drasztikus intézkedések nem hatékonyak olyan mértékben, amely igazolná azok káros társadalmi hatásait.

Magyarországon 1881-re csökkent az azonosított fertőzöttek száma, 1007-en meggyógyultak, az elhunytak száma 425, 1 016-an vannak hatósági házi karanténban és több mint 114 és fél ezer mintavétel történt – tájékoztat a koronavirus.gov.hu mai közleménye.