Valószínűleg feltűnt, hogy az elmúlt hetekben igyekeztem a lehető legkevesebbet foglalkozni a koronavírus-járvánnyal. Olyan hanganyagokat szerettem volna előkészíteni, amelyek többé-kevésbé mentesek a jelenlegi problémáktól, főként azért, hogy ne terheljem én is Önöket ezekkel. Az egyik hallgatónk azonban jelezte, hogy kíváncsi a járványszótárra, ezért ma felvázolom, hogy milyen szavak, kifejezések terjedtek el az elmúlt néhány hétben… természetesen a teljesség igénye nélkül.

Előbb viszont idéznék Veszelszki Ágnes nyelvész Kórlenyomat és korlenyomat – új szavakkal kifejezve című tanulmányából, amely az e-nyelvmagazin.hu oldalon olvasható. Most néhány mondatot ragadok ki tőle: „Aki elkapja a koronavírust, a hétköznapi nyelvezet szerint megkoronázódik; aki pedig megfertőzi a másikat, az megkoronázza az illetőt. A betegséggel nem foglalkozó személy, aki tagadja a vírus létezését vagy lebecsüli a tüneteit, ezért a járvánnyal kapcsolatos utasításokat sem tartja be, angolul covidiot; ennek a szójátékot alkalmazó magyar fordítása a covidinka.

Most pedig visszatérnék a legelején említett koronavírus-járvány szókapcsolatra, amellyel nap mint nap találkozhatunk. Általában háromféleképpen, egybe-, külön- és kötőjellel írják, de csak a kötőjeles változat a helyes, mivel jelentéssűrítő, de kettőnél több szóból alakult (úgynevezett többszörös) összetételről van szó.Ugyancsak kötőjeles egyebek között a koronavírus-fertőzés, a koronavírus-gócpont, illetve a koronavírus-helyzet, a szintén jelentéssűrítő koronavírusteszt kifejezést viszont egybe kell írni, mivel kevesebb mint hat szótagból áll.

Nem hagyhatom ki a jól ismert karantén szavunkat, amely ugyancsak számtalan szókapcsolatban fordul elő. Ilyen például a karanténszótár, a karanténtudósítás, a karanténkonferencia, a karanténstúdió, a karanténpedagógia, a karanténkultúra, sőt az intézményes karantén és a házi karantén is gyakori. Mivel helyettesíthető a karantén szó? Például a vesztegzárral, amelyről nekem rögtön Rejtő Jenő egyik legismertebb regénye jut eszembe, de a járványügyi elkülönítő vagy az elszigetelés szavak is előfordulhatnak egy-egy szövegben.

Milyen régi-új kifejezésekkel találkoztam még? A többi között ezekkel: maradj otthon mozgalom, kanapékonferencia, covidos, koronás, vírusfertőzött, pandémia, újranyitási menetrend, online találkozó, ellaposítandó járványgörbe, pleximaszk, felvásárlási láz, pánikvásárlási roham, bolti idősáv, vörös zóna, virtuális kapcsolat, home office, vagyis az otthoni munkavégzés, kijárási és bejárási korlátozás, digitális távoktatás, e-locsolás, illetve a beutaló szavunk helyett használt küldőpapír. Most itt megállok, mivel egy olyan témáról van szó, amelyről akár órákig lehetne beszélni.