Az Európai Unió ezermilliárd eurós sürgősségi keretet hoz létre, hogy segítse a tagállamokat a világjárvány által okozott válságból való kilábalásban. Erről tegnapi videokonferencia útján tartott csúcstalálkozójukon döntöttek az uniós állam- és kormányfők.

Az összeget belefoglalják az EU többéves költségvetésébe. Ezzel egy időben június 1-től a már létező finanszírozási mechanizmusokon keresztül hozzáférhető lesz egy 540 milliárd eurós keret is, tájékoztat a BBC.

A csúcson több tekintetben is nézeteltérések jelentek meg, elsősorban az észak–dél választóvonal mentén. Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este elismerte, hogy a tagállamok között nem volt konszenzus a válság által nagymértékben sújtott régiók és ágazatok támogatása tekintetében. A France Press tájékoztatása szerint a francia államfő arra az álláspontra helyezkedett, hogy a létrehozott anyagi keretből ne csak kölcsönöket folyósítsanak, hanem vissza nem térítendő támogatásokat is biztosítsanak, mert „ha Európa egy része elesik, egész Európa elesik”.