Egyre több európai ország fontolgatja a járvány megfékezésére hozott megszorítások lassú, de biztos ütemű lazítását. Egyes országok, mint például Nagy-Britannia már be is jelentette arra vonatkozó tervét, hogy tömegeket ellenőrzizzenek és teszteljenek, hogy egy esetleges feloldás idején kézben tudják tartani a helyzetet – derült ki a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock nyilatkozatából.

Csehország feloldja a külföldre való utazásokkal kapcsolatos korlátozásokat, hétfőtől megnyitják az egyetemeket – igaz, a csoportok létszámát legfeljebb tízre csökkentik –, ugyanakkor az üzletek újranyitását is tervbe vették.

Franciaországban május 11-én feloldják a kijárási korlátozást. Emmanuel Macron elnök tegnap videokonferencián egyeztetett helyi vezetők egy csoportjával erről. Kiderült, hogy a hatóságok minden régió esetét külön elemezni fogják, és a helyzet függvényében kiigazításokat eszközölnek. A régiókon belüli, illetve a régiók közötti utazásokat sem tiltják majd – ígérte Macron. A francia iskolákat május vége felé nyitják meg. A beígért higiéniai és szervezési óvintézkedések ellenére nagyon sok szülő és tanár felháborodásának adott hangot a hír hallatán. Emmanuel Macron erre úgy reagált, hogy részéről rendben lenne, hogy az iskolalátogatás önkéntes legyen, a diákok dönthessenek az online órák folytatása mellett. Ez a kijelentés úgyszintén felháborodást okozott, sokan feltették a kérdést, hogy kötelező-e még egyáltalán Franciaországban az oktatás.

A feloldás utáni tervekben szerepel az is, hogy a teljes lakosságot ellátják mosható, újrahasznosítható textil kesztyűkkel. Az elnök azt is ismertette, hogy a kijárási tilalom teljes feloldásától függetlenül a templomok és imahelyek továbbra is zárva maradnak.

Párizsi véleményformálók szerint kapkodó bejelentéseivel a francia kormány mindössze teszteli a társadalom reakcióit, igazából már április 28-val felszámolnák a kijárási tilalmat, és azt szeretnék, ha ez nem okozna nagyobb bonyodalmat.