Járványtani vizsgálatot rendelt el a temesvári Odobescu szülészeten az egészségügyi miniszter, miután 10 újszülött fertőződött meg a koronavírussal.

A kismamák esetében negatív lett a teszt eredménye, így elképzelhető, hogy az egészségügyi személyzet fertőzte meg a csecsemőket. A hatóságok azonban nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy a tesztelés volt hibás. Az újszülöttek tünetmentesek, közülük kilencet már kiengedtek a kórházból.

Az első jelentések szerint április 1-jén 49 kismamától és ugyanennyi újszülöttől vettek mintát, miután a szülészet több ápolóját is koronavírussal diagnosztizálták. A teszteket április 5-én és 6-án dolgozták fel, ekkor derült ki, hogy 10 csecsemő fertőzött, a kismamák azonban nem. A kórház vezetősége a tesztek újbóli elvégzését kérte a megyei közegészségügyi igazgatóságtól.

A kórházból kiengedett kismamákat és csecsemőket otthoni elkülönítésre kérték, akárcsak a velük korábban érintkező személyeket, az egészségügyi intézményt pedig fertőtlenítették.

Az elmúlt időszakban a temesvári Odobescu szülészeten 25 személy biológiai mintáiban mutatták ki a koronavírust, 13 orvos, 11 gyermekágyas asszony és egy várandós esetében. Őket átszállították a város másik szülészeti klinikájára.