Nagy- Britanniában április végéig napi 100 ezer tesztet fognak végezni jelentette be Boris Johnson miniszterelnök – jelenti a The New York Times, és megemlíti, hogy a brit kormányfő még meglehetősen betegnek nézett ki a videokonferencia idején. És hogy az angol kormány valójában hibát követett el azzal, hogy eleinte lazán kezelte a helyzetet és későn jött rá arra, hogy az emberek tesztelése a vírus felbukkanásának legelején kulcsfontosságú lett volna. Azóta a baj elharapózott, és a brit egészségügyi rendszer nehezen birkózik meg a fertőzöttek nagy számával, és azzal a szinte az egész világon általánossá vált gonddal, hogy nincs elég teszt, nincs elég lélegeztetőgép, nincsen elég semmiből ami szükséges lenne. A szigetországi sajtó bőszen támadja a kormányt a baklövésért Németországgal és Dél-Koreával példálózva, és azzal, ott az idejében elkezdett tesztek, és persze a fegyelem enyhítették a helyzet súlyosságát. A The Times of London egyenesen káosznak nevezte azt, ami a szigetországban eluralkodott, a lap szerint az ország értékes energiákat pazarol arra, hogy a szükségállapot rendeleteit betartassák, holott ezt az energiát a közegészségügy segítésére kellene fordítani.A The Daily Telegraph szerint számtalan kérdés volna, de nincs ki válaszoljon. Miért nem tesztelték a lakosságot korábban? – például – de erre sem válaszol senki- írja a lap, és hasonlóképpen vélekedik a The Daily Mail – amelynek egyik mai szalagcíme ez: félmillió egészségügyi dolgozó közül csak 2000-nek végezték el a koronavírus-tesztet. 

Nem különösebben megnyugtató, hogy a világ többi részén is ugyanolyan rosszul mennek a dolgok, mint itthon. Sőt. A Libertatea napilap egyik mai cikkében arról ír, hogy Suceaván több a fertőzött, mint a földgolyó 63 országában együttvéve. A cikk írója minden bizonnyal elvégzett pár matematikai számítást, míg erre az egyébként fölösleges eredményre és felismerésre eljutott. Ennél izgalmasabb a Newsweek online lap cikke, amely Bogdan Micu kormányzati alkalmazott algoritmusáról ír, amely a fentebb említett matematikai számítással ellentétben gyakorlati haszonnal is bír – főként az olyanoknak, akiket megnyugtatnak a számok. Bogdan Micu, aki civilben vállalkozó, most pedig a kormány krízis-beszerzéseiben segédkezik. Az említettet előrevetítést az új koronavírus Romániai terjedéséről személyes Facebook oldalán tette közzé azzal a megjegyzéssel, hogy ennek gyakorlati értéke főként számára van, ugyanis ennek alapján tudja eldönteni, milyen beszerzéseket kell a kormány lebonyolítson a közeljövőben. Számításai szerint a járvány július elején ér véget országunkban, a vírus okozta betegségben elhunytak száma pedig megközelíti addigra a 3 ezret.

A vírus megbolygatta a világot, olyannyira, hogy egyesek őrülten viselkednek, vagy lehet, hogy csak az értelmezés rossz? Oroszország egy katonai repülőgépet küldött az Amerikai Egyesült Államoknak megpakolva orvosi szerekkel, védőfelszereléssel – amelyet a The Washington Post csodának nevez, Donlad Trump szerint pedig kedves gesztus. Az orosz sajtó egyáltalán nem érzékenyült el azonban Vladimir Putin gesztusától, ádáz politikai ellenfele Alekszej Anatoljevics Navalnij ellenzéki vezető azt írta a Twitteren, hogy Putin orvosi védőfelszerelést adott el Amerikának akkor, amikor Oroszországban az egészségügyi dolgozók egymás után fertőződnek meg, mert nincs elég maszk, védőruha. Hogy miért tette? –kérdi Navalnij – azért mert Putin egész egyszerűen bolond! A Komsomolskaia Pravda a bevezetett kijárási tilalomról cikkezik, azt állítva nem kis gúnnyal,  hogy Putin az egész áprilist hétvégévé alakította. A lap ugyanakkor azon sopánkodik, hogy a május harmadikára tervezett nagy katonai parádé meglesz, vagy nem lesz meg – egyes vélekedések szerint egy ilyen jelentős eseményt nem halaszthatnak el, pedig de, elhalaszthatnak ma bármit, ami tömeget feltételez. Kivéve, hogyha munkáról van szó. Korábbi lapszemlénkben volt már róla szó, hogy Németország, ahol évente majdnem 300 ezer idénymunkás dolgozik zöld-sáv megnyitását tervezi, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztatott munkások visszamehessenek a betakarítási időszakokban Németországba, erről a szövetségi állam illetékes minisztériumai egyeztettek, és már áprilisban engedélyeznék 10 ezer munkás beutazását. A román lapok közül a hotnews.ro  ír erről megemlítve, hogy az intézkedés a romániai idénymunkásokat is érintheti. A Der Spiegel és a Focus.de szerint ez az intézkedés rendkívül fontos volt, mivel a gazdaság egyensúlyát a járvány idején is tartani kell. A munkásokat előzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá, és szigorú szabályokat kell betartaniuk, a munkavégzés helyét illetve kijelölt szálláshelyüket nem hagyhatják majd el. De legalább dolgozhatnak .