A nemzetközi és hazai sajtó vezető témája továbbra is az új koronavírus járvány illetve ennek várható gazdasági következményei. A mai Le Monde többek között arról ír, hogy míg Olaszországban a megbetegedések száma az utóbbi két napban csökkenő tendenciát mutat, Spanyolország készülhet a legroszabb forgatókönyvre, a spanyol államelnök arra figyelmeztett, hogy ezen a héten várható a megbetegedések nagy hulláma.

A La Vanguardia spanyol lap arról számol be, hogy számos egészségügyi dolgozó, gyógyszerész fertőződött meg, ám a védőfelszerelések késnek, néhány tartományban készleteket halmoztak fel, például Madridban, Valenciában vagy Katalóniában míg máshol alig van miben dolgozniuk az orvosoknak, ápolóknak.

A La Vanguardia szerint sokan Pedro Sánchez miniszterelnököt okolják a felkészületlenség és hatékonyság hiánya miatt, ám a helyzet ennél bonyolultabb, hiszen az orvosi védőfelszerelések jelentős hányadát Kínában gyártják, és utóbbi szintén érintett lévén a COVID-19 járványban megtartotta magának  készleteket, és csak nemrégiben kezdte újra az eladásra szánt gyártást. Amióta a járvány Európában is megjelent a nagy értékesítők, mint például Németország vagy Franciaország leállította az ilyen típusú termékek adás-vételét így a piacok tulajdonképpen kiürültek, és nincsen ahonnan vásárolni.

Az El Mundo arról ír, hogy a spanyol gazdaság már most fulladozik a járvány terhe alatt, leállt a turizmus az országban, amely óriási kiesést jelent, ugyanakkor a mezőgazdaságot is érzékenyen érinti a jelenlegi helyzet mivel nincsenek idénymunkások.

Nagy Britanniát is erőteljesen sújtja a járvány, a héten a szigetországban is exponenciálisan növekedni kezdett a megbetegedések száma. Míg az elmúlt héten a brit kormányzat még az iskolákat, bárokat sem zárta be, ma a hadsereg segítségét kéri, illetve a lakosságot arra kéri, hogy a teljes karantén elkerülése végett maradjanak otthonaikban – jelenti a Reuters hírügynökség. A The Daily Telegraph lap mai vezércikke szerint Boris Johnson miniszterelnök  brit történelem egyik legsúlyosabb kijárási tilalmát rendelte el. Akárcsak Európa-szerte egyébként az angol állampolgároknak is azt javasolják csak a feltétlenül szükséges esetekben hagyják el otthonaikat.  A kijárási tilalom a bejelentés értelmében három hétig tart, a brit kormány a rendőrség és katonaság segítségével igyekszik majd rendet tartani, pénzbírsággal sújtva azokat, akik nem tartják be a rendelkezéseket. A mai Der Spiegel azokról a rendelkezésekről számol be, amelyeket a német szövetségi kormány készül meghozni a gazdasági élet megsegítése érdekében, az idézett cikk például a bérlők esetét emeli ki: kis és közepes vállalkozások tulajdonosai, akik a jelenlegi helyzet miatt elestek jövedelmi forrásaiktól, ezért iroda vagy üzlethelyiségeik bérét sem tudják kifizetni. A német szövetségi kabinet hétfőn mutatta be azt a segélycsomagot, amelyet a koronavírus-válság enyhítésére állított össze, erről vélhetően holnap szavaznak a Bundestagban.

A Newsweek online újság és a Deutsche Welle romániai online kiadása egyaránt közli azt a Gallup International Association közvéleménykutató-cég által készített felmérést, amely a világ 26 országban kérdezte az embereket az új koronavírus-járványról. Míg a megkérdezettek 62 százaléka tart attól, hogy meg fog fertőződni, 56 százalékuk mégis úgy gondolja, hogy a járványról, ennek veszélyeiről és következményeiről a média túlzóan számol be. A Hotnews ugyanakkor arról ír, hogy Romániában a koronavírus-járvány 40 ezerrel kevesebb egészségügyi dolgozó van, mint ahánynak lennie kellene a rendszer normális működéséhez. Ezt igyekszik a kormány azzal ellensúlyozni, hogy jelen pillanatba is alkalmaz az egészségügybe dolgozókat, illetve bevetették a rezidens orvosokat és a negyedév fölötti hallgatókat, illetve szükség esetén behívják a nyugdíjas szakembereket is. Az Adevărul mai számában arra figyelmeztet, hogy mint mindig, az ilyen helyzetekben felbukkantak a csalók és sarlatánok, akik ablakmosó folyadékot, festékoldó-szert és egyéb csodaszereket árulnak fertőtlenítőszer, vagy egyenesen gyógyszer gyanánt. A rendőrség Prahova, Argeș és Ilfov megyében is kapott el ilyen bűnbandákat.

A hazai magyar lapok közül a mai Krónika vezércikkét Balogh Levente jegyzi Gazdaságvédelem járvány idején címmel. Az egyik legradikálisabb döntést a budapesti kabinet hozta meg: év végéig felfüggesztették a magánszemélyek és a cégek hiteltörlesztéseit, emellett a kis- és középvállalkozásokat a különböző adók, járulékok csökkentésével, illetve elengedésével, további haladékokkal próbálják megmenteni a bedőléstől – írja Balogh Levente hozzátéve, hogy ezzel szemben Romániában a jegybank csökkentette ugyan az alapkamatot, és a kormány átvállalta, hogy  pár hónapig a kényszer-szabadságra küldött dolgozók fizetésének 75 százalékát folyósítja, ám ha ebből az összegből kell banki kölcsönöket törleszteni, akkor a helyzet kétségbejtő lesz hamarosan. A cikkíró megjegyzi, reméli, hogy a kormány további intézkedéseket foganatosít a gazdasági élet megmentése érdekében.