Ha a „mi érdekeinkről” van szó, akkor bizony – hány példa van rá! – elnézzük a hazugságot, a képmutatást, a törvényszegést; elnézzük, hogy a közösségünk elleni bosszúintézkedésektől tartva politikusaink nem teszik szóvá az alkotmány semmibe vételét, a jogállamiság és a demokrácia alapelveinek durva megsértéseit sem.

Nem véletlenül kezdem e vallomással és voltaképpen ígérettel ezt az eszmefuttatást. Ugyanis a „varangyos béka lenyelésének” számunkra, civilek számára van alternatívája: ha már úgysem befolyásol senkit és semmit a véleményünk, a kiállásunk, a dolgok nem általunk történnek, csak velünk, akkor vajon a lelki higiéniánknak nem jobb lenne közvetlenebb, egyszerűbb források, élmények felé tekintenünk? Hisz annyi ilyen forrás van! Mindenki megtalálhatja azt, ami boldogsággal tölti el a zenében, a sportban, a természetjárásban – nem sorolom, ami engem illet, két olthatatlan szenvedélyemet, a tudományt és a sakkot és persze a tudománytörténetet és a sakktörténetet említeném. Ezekre kevésbé hat a politika – és olykor akár a nemzeti büszkeségünket is kielégíthetik.

Olvasom például a minap a címet: Legenda lesz Polgár Judit… Mi az, hogy lesz? – kapom fel a fejem, hisz régen az! Polgár Judit minden idők legnagyobb női sakkozója és egyik legmagasabb intelligenciahányadosú koponyája, halhatatlan kombinációk szerzője (amilyen a férfiaknál a „rigai varázsló”, Mihail Tal volt, ahogy oroszosan a nevét elferdítették, mert tulajdonképpen Mihails Tāls), és még mennyi mindent fel lehetne sorolni róluk, a Polgár-családról, a három lányról, akik új korszakot nyitottak az ész sportjának történetében…)

Nos, Legenda úgy lett Jutka (nyugodtan szólítom így nem csak a koromnál fogva, hanem mert beszélgettem néhányszor velük, Bukarestben Lászlóval és Klára asszonnyal, Temesváron – ahol az U12 korcsoportban először lett világbajnok, nyilván a fiúk között, fölényesen – az egész családdal), hogy ő kapta az Európai Sakkszövetség (European Chess Union, ECU) első ízben odaítélt díját az Európai Sakk Legenda női kategóriában. Férfi kategóriában idén Garri Kaszparov lett sakklegenda.

Ennek kapcsán említem meg, hogy Polgár Judit 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg a nagymester címet, így akkor a férfiakat is beleértve minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett, megelőzve Bobby Fischert. És a kanyar: jelenleg ezt a rekordot Rapport Richárd magyar sakkozó tarja, mindössze 13 év 11 hónappal, ennyi idősen lett nemzetközi nagymester. A ma huszonhárom éves játékos 2758 Élő-ponttal a legjobb magyarként, pályafutása legjobbjaként a 14. helyen áll a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) idén december 1-től érvényes világranglistáján.

Mindenesetre Polgár Judit nem csupán sakkjátékos fenomén és egy pedagógiai koncepció helyességének igazolója (nővéreivel, Zsuzsával és Zsófival együtt), hanem ennél ennél is több: a férfiak és a nők egyenlő képességeit és jogegyenlőségét jelképező társadalmi fenomén. Érdekesek az észrevételei erről a vonatkozásról is. Izgalmas sztorija az esélyegyenlőtlenségen, a maradi felfogáson felülkerekedő harcos sikertörténete.

A legendák örök példaképek. Polgár Juditnál kevés „legebb” magyar van ma. Neve akkor is világhírű lesz és csillogni fog, amikor a napi politikusok legtöbbje férfiasan erőlködve kukák fedeleit próbálná nyitogatni – belülről.

Van mire büszkének lennünk, s ha valakinek az eddig elhangzott nevekről a felekezeti hovatartozás jutna eszébe, annak szívesen forgatom a kést a macsó szívében: a szintén történelmet író Nobel-díjas és „marslakó” magyar tudósok körében is hasonló az arány. Mit csináljunk?