Eredménytelenül zárult a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Pro Románia vezetőinek tárgyalása egy esetleges közös államfőjelöltről. Az informális találkozóról Victor Ponta, az utóbbi alakulat vezetője számolt be a Facebook-oldalán. A volt kormányfő közlése szerint nem született döntés az együttműködésről.

Viorica Dăncilă pénteken jelentette be, hogy hétfőn tárgyal az ALDE és a Pro Románia vezetőivel, mert azt akarja, hogy a három párt közös államfőjelöltet állítson. A jelenlegi állás szerint az ALDE az elnökét, Călin Popescu Tăriceanut indítaná az elnökválasztáson, a szociáldemokraták pedig kedden döntenek a jelölt személyéről.

Jelenleg Viorica Dăncilă a legesélyesebb arra, hogy a PSD jelöltje legyen, bár jelezte indulási szándékát a párt legnépszerűbb politikusa, Gabriela Firea is. A Pro Románia nem indít önálló jelöltet, hanem Tăriceanut támogatná, de cserébe elvárja, hogy az ALDE lépjen ki a kormányból.

A Szociáldemokrata Párt állandó tanácsa kedden megszavazta, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök legyen a PSD államfőjelöltje. A döntést a nap folyamán a párt végrehajtó bizottságának, majd augusztus 3-án a kongresszusnak is meg kell erősítenie.