Az ellenzéki pártok után az RMDSZ és a kisebbségek parlamenti képviselői is aláírják az államfő által javasolt megállapodást, amelyben a felek elkötelezik magukat a jogállamiság és az európai értékek tiszteletben tartása mellett. A ceremóniát 16 órakor tartják az elnöki palotában.

A paktum aláírói vállalják, hogy szigorítják a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményeit, beépítik a jogrendbe a korrupcióellenes népszavazáson megerősített tilalmakat, a büntetőjogot kizárólag az európai intézmények ajánlásaival összhangban módosítják, és hogy ténylegesen is biztosítják a választójog szabad gyakorlását.

több ellenzéki párt vezetője már június 13-án aláírta az államfő által javasolt megállapodást, az RMDSZ vezetői azonban nem vehettek részt a ceremónián, amelynek időpontja egybeesett az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának szlovákiai kongresszusával.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elutasítja az államfő által kezdeményezett paktumot.