Sürgősségi rendelettel szabályozták az internetes fuvarmegosztók működését. A tegnapi kormányülésen elfogadott, azonnal hatályba lépő jogszabály az utasok biztonságát tartja szem előtt, ugyanakkor a piaci versenyt is erősíti a személyszállításban, lehetővé téve, hogy az utasok a legjobb minőségű szolgáltatást válasszák – nyilatkozta Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A korábban közzétett tervezet szerint a fuvarmegosztó cégeknek ezentúl évente kell műszaki kiváltaniuk a távközlési minisztériumtól internetes alkalmazásaikra, továbbá az általuk foglalkoztatott gépkocsivezetőknek és járműveiknek is egy sor feltételt kell teljesíteniük. A fuvarmegosztóknak csak 21. életévüket betöltött gépkocsivezetőket szabad foglalkoztatniuk, akik legalább kétéves gépkocsivezetői tapasztalattal és a közlekedési szakhatóság speciális személyszállítási engedélyével is rendelkeznek.

A sürgősségi rendelet kizárólag a – legfeljebb öt férőhelyes – személygépkocsikkal végzett személyszállítást szabályozza. A járművek nem lehetnek 15 évesnél régebbiek, érvényes műszaki vizsgával kell rendelkezniük, amelyet félévente meg kell újítani, az internetes fuvarmegosztó logóját pedig látható módon fel kell tüntetni rajtuk.