Sürgősségi kormányrendelettel fogadta el tegnap a kormány a közigazgatási törvénykönyvet. A jogszabály az alkotmányossági normakontrollon korábban elbukott közigazgatási törvénykönyvnek egy újabb változata. Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint a törvénykönyv 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit hangolja össze, sürgős elfogadására pedig az államapparátus olajozottabb működése érdekében van szükség.

A jogszabálycsomag a helyi önkormányzatok stabilitása érdekében bevezeti, hogy a helyi tanácsosok mandátumát bírósági határozattal érvényesítsék, és felülvizsgálják azokat a helyzeteket, amikor feloszlatják a tanácsot.

Klaus Johannis államfő közleményben bírálta a közigazgatási törvénykönyvet, amely meglátása szerint merénylet a teljes közigazgatási rendszer ellen. Az elnök rámutat: a Szociáldemokrata Párt miután két év alatt megpróbálta minden eszközzel térdre kényszeríteni az igazságszolgáltatást a korrupt PSD-s vezetők kedvéért, most szétveri az egész közigazgatást a helyi bárók kedvéért. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a sürgősségi kormányrendelet, mint eszköz csak kivételes esetekben alkalmazható, olyankor, amikor nem halasztható egy bizonyos terület leszabályozása.

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerint elfogadhatatlan a Hivatalos Közigazgatási törvénykönyv, mert az a kisebbségi jogok tekintetében több tíz évvel, a múlt század 90-es éveibe veti vissza Romániát. Bár a törvénykönyv szövege még nem jelent meg a közlönyben, az RMDSZ úgy értesült, hogy a törvénykönyv új változatából a kisebbségi anyanyelvhasználatot szabályozó, már hatályos rendelkezések egy része és az RMDSZ javaslatára a parlamenti vita során korábban elfogadott többletjogok többsége is hiányzik.