A tavalyinál ugyan jobban szerepeltek a magyar nyelven tanuló nyolcadikosok a képességvizsgán, de még mindig nem érik az országos átlagot. A minisztérium összesítése szerint országos szinten a nyolcadikos vizsgázók 73,1 százaléka érte el az 5-ös feletti átlagot, ezzel szemben a magyar nyelven tanuló nyolcadikosoknak csak 70,71 százaléka, tehát minimálisan ugyan, de elmaradnak az országos átlagtól. Tehát az országos átlaghoz viszonyított tavalyi 6,17 százalékos lemaradást 2,39 százalékosra csökkentették a magyar diákok – írja a Transindex hírportál az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinetje adataira hivatkozva.

Idén az óvásokat megelőző eredmények szerint a magyar diákok 51,08 százakéka írta meg az ötöst román nyelv és irodalomból és 55,77 százakéka matematikából. Magyar nyelv és irodalomból 94,78 százakékos az ötös feletti jegyet érdemlő magyar diákok aránya. Szín tízes magyar nyolcadikos diák nincs.

A képességfelmérő végleges eredményeit június 29-én, szombaton teszik közzé a tanintézeteknél, valamint online, az evaluare.edu.ro weboldalon.