A nagyvárosok szavazókörzetei és a román külképviseletek előtt kígyózó sorokra hivatkozva Klaus Johannis államfő és az ellenzék is a voksolás meghosszabbítását követelte tegnap, de a központi választási bizottság minden erre vonatkozó kérést elutasított. 

Külföldön tegnap estig csaknem 350 ezer román állampolgár voksolt az EP-választáson. Hasonló sorok csak az öt évvel ezelőtti elnökválasztáson alakultak ki a román külképviseleteknél, amikor az első fordulóban 160 ezren voksoltak, a második fordulóban pedig csaknem háromszor annyian szavaztak. Miközben az ellenzék a külügyminiszter mielőbbi lemondását kéri Teodor Meleşcanu  azt nyilatkozta, nincs mit felrónia magának a külföldi szavazókörzeteknél keletkezett sorok miatt, a nagy arányú részvétel minden előzetes becslésnek ellentmondott.

A külföldi szavazókörzetek eredményeinek negyven százalékát összesítették, ennek értelmében  a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja között létrejött USR Plus Szövetség nyerte az európai parlamenti választásokat – 38 százalékkal. A második helyen a Nemzeti Liberális Párt 32, a harmadik helyen pedig a Népi Mozgalom Párt áll a szavazatok 11 százalékával. A Szociáldemokrata Párt 5 százalék alatt teljesített a külföldi körzetekben – olvasható a Központi Választási Iroda közleményében.