Mai adásunkban folytatjuk beszélgetésünket Antal Valéria hatóanyag elemzővel.

Sodium Lauryl Sulfate, triklozán, PEG, TEA, parabének – mik ezek a megnevezések, honnan ismerősek? Egyesek kockázatos anyagoknak vagy kritikus kozmetikai összetevőknek nevezik, mások a kozmetikumokban található leggyakoribb mérgekként vagy mindennapi mérgeinkként emlegetik a felsorolt vegyületeket, amelyeket rengeteg  tusfürdő, sampon, fogkrém, szempillafesték vagy bármelyik kozmetikum címkéjén láthatunk (feltéve, ha megfordítjuk a dobozt és szemügyre vesszük az összetevők listáját).

Tudjuk mit rejtenek ezek a megnevezések a kozmetikumokon, amelyeket nap mint nap használunk? Mi lehet a fontosabb: mit tartalmaznak, vagy mit nem tartalmaznak? – ma folytatjuk beszélgetésünket Antal Valériával (sokak Antal Valijával), aki idestova 30 éve foglalkozik az egészséges életmód propagálásával, 2005-től kozmetikai hatóanyagelemzőnek vallja magát.

Antal Vali, fitoterapeuta, hatóanyag elemző

Elmondása szerint, Magyarországon elsőként vette fel a harcot a szintetikus, és káros anyagokat tartalmazó kozmetikumok ellen. Folyamatosanblogot ír, rendszeresen előadásokat tart. Nemrégiben zárult egy hetes előadáskörútja, amelyet Nemes Mátyás biogazdával együtt tartottak 7 erdélyi helyszínen.

A beszélgetés első részét itt bármikor meghallgathatják.

A mai félórában kiderítjük, hogy meghívottunk – kozmetikai szakemberként – miért vallja azt, hogy tulajdonképpen nem kellene kencéket használnunk. Utánajárunk annak, hogy mit tegyünk, ha nem akarjuk bemagolni a kozmetikai hatóanyagok neveit, és hosszú listával járni a boltokat, úgy választva kozmetikumot. Továbbá azt is megtudjuk, hogy bőrünk/szervezetünk hogyan „gyártja le” saját bőrápolóját.

Hallgassa meg a műsort!