Sajtóértesülések szerint a kabinet legkorábban pénteken véglegesítheti az idei költségvetés tervezetét, mert a koalícióban sem született még egyezség a számokról.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetői hétfőn késő estébe nyúlóan vitáztak a költségvetésről, de a találkozó eredménytelenül zárult. A tárgyalásokat ma folytatják. 

A hétfő esti, több mint háromórás ülés végén sem Viorica Dăncilă kormányfő, sem a két házelnök, Călin Popescu-Tăriceanu és Liviu Dragnea nem nyilatkozott a sajtónak. A megbeszélésen rész vett Eugen Teodorovici pénzügyminiszter és Marius Budăi munkaügyi miniszter is.

Sajtóértesülések szerint a vita elsősorban az önkormányzatok finanszírozásához kapcsolódik. Múlt héten a nagyvárosok szövetségének képviselői, köztük kormánypárti polgármesterek határozottan visszautasították, hogy teljes egészében a helyi költségvetésből kelljen fedezni a gyermekvédelemmel és a fogyatékkal élő személyekkel kapcsolatos kiadásokat.

Az RMDSZ elsősorban a helyi önkormányzatok finanszírozásának módosításától teszi függővé a költségvetés megszavazását.

A Szövetség Kovászna megyei vezetői ugyanakkor követelik a vidombáki reptér finanszírozását. Tamás Sándor tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a Brassó melletti légikikötő olyan infrastrukturális fejlesztés, amely túlmutat egy megyei fejlesztésen, hiszen az egész térség fejlődését szolgálja.

A vidombáki repülőtértől azt várják, hogy elkészülte után megduplázódik a székelyföldi turisták száma, utóbbiak nagy része ugyanis 200 kilométeres kitérővel, a bukaresti repülőtéren landolva kénytelen eljutni Kovászna megyébe.