Adásunkban a 75 éves Király Lászlót köszöntjük. A Kolozsváron élő, József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, író, műfordító, szerkesztő öt évvel ezelőtt járt Bukarestben, amikor a Balassi Intézet rendkívüli irodalmi szalont rendezett a tiszteletére. Király László akkori beszélgető partnerei Fekete Vince költő, a Székelyföld című folyóirat szerkesztője, Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon főszerkesztője és Filep Tamás Gusztáv budapesti művelődéstörténész, esszéíró voltak. Ezen a bukaresti író-olvasó találkozón készült most következő hangképes összeállításunk.

 

Király László az erdélyi magyar irodalom meghatározó alakja, számos kitüntetés tulajdonosa 1943. november 19-én született Sóváradon. A kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem orosz-magyar szakán szerzett tanári diplomát, majd rövid ideig Felsőbányán tanított. Több mint négy évtizedes szerkesztői múlt áll mögötte: 1968 karácsonyától az Utunk című irodalmi lap szerkesztője, illetve 1990. januárjától a Helikon szerkesztőségi titkára, főszerkesztő-helyettese volt. Verssel először az Utunkban jelentkezett 1963-ban. Azóta megszakítás nélkül jelen van e lap és utódja, a Helikon hasábjain, valamint a többi romániai lapban, folyóiratban verssel, prózával, esszével és műfordításokkal.

Első verskötete Vadásztánc címmel jelent meg 1967-ben. Ettől számítják a második Forrás-nemzedék indulását. Eddig több mint húsz verskötetet, négy prózakötetet – regényt, novellákat, elbeszéléseket – publikált. A Fény hull arcodra, édesem című novellája alapján film készült Gulyás Gyula rendezésében.

Király László műfordítóként, elsősorban a kortárs román líra tolmácsolójaként alkotott kiemelkedőt. Öt önálló műfordításkötete jelent meg román költők verseiből. Ő ültette át többek között magyar nyelvre Eugen Jebeleanu Hannibál című verses kötetét, de a magyarok az ő munkája révén tanulták meg tisztelni a főleg publicistaként ismert Geo Bogzát is. Versei közül többet angol, svéd, finn, lengyel, román, német, francia és ukrán nyelvre is lefordítottak.

Király László az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a  Romániai Írók Szövetsége, a Magyar Írószövetség, valamint a Magyar Művészeti Akadémia tagja.