• UDMR a depus un proiect de lege care ar prevede acordarea unor facilităţi fiscale, sub forma unor deduceri de taxe pentru companii, în valoare de 1.500 lei lunar, dacă angajaţii se întorc la locul de muncă înainte de expirarea concediului pentru creşterea copilului. O altă prevedere importantă a iniţiativei prevede facilităţi şi pentru sprijinirea învăţământului dual la nivelul universitar, nu doar al liceelor, ca până acum.
  • Programul lansat de statul ungar pentru dezvoltarea economică a Ţinutului Secuiesc va sprijini investiţiile mari (agricultură, industria de prelucrare şi industria alimentară), având pentru 2019 un buget de peste 77 de milioane de euro (25 de miliarde de forinţi). Apelul de proiecte va fi publicat înainte de sfârşitul anului – a declarat KOZMA Mónika, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, entitatea care va administra programul.
  • Fonduri de peste 4 milioane de euro (1,3 miliarde de forinţi) sunt disponibile pentru sprijinirea programelor dedicate consolidării identităţii maghiarilor din afara graniţelor Ungariei şi facilitarea prosperării în ţara lor natală. Suma reprezintă bugetul total al apelurilor de proiecte, lansate de către Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, pentru programul de sprijinire a culturii maghiare şi învăţământului în limba maghiară, pentru realizarea de înfrăţiri între localităţi, pentru susţinerea organizaţiilor diasporei, respectiv pentru sprijinirea programelor de tineret. Bugetul regional al Transilvaniei este aprox. 500.000 de euro.
  • Vom difuza interviuri despre activitatea Fundației Sfântul Gellért din Vlăhița (jud. Harghita) cu conducatorul fundației, György Attila și cu organizatorul de program, Pál Emőke Sarolta. Principala activitate a fundației este ajutorarea persoanelor cu handicap, a celor cu deficiente, a persoanelor în vârstă, a familiilor numeroase, ca astfel integrarea lor în societate să fie mai deplină. Fundația Sfântul Gellért aniversează în acest an 25 de ani de activitate.
  • Singura lucrare a episcopului Sf. Gerhard care a supravieţuit integral până în prezent, cunoscută drept „Deliberatio”, va fi prezentată la Timişoara, în ediţie facsimilă, fiind pentru prima oară când este editată în această formă. Ediţia facsimilă a fost realizată în atelierul Manufacturii Pytheas din Budapesta. Aceasta va fi prezentată la 27 noiembrie, la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timişoara, de către episcopul romano-catolic de Timişoara, József-Csaba Pál, fostul director al Bibliotecii Batthyáneum din Alba Iulia, Doina Hendre-Biro şi profesorul universitar Claudiu Teodor Arieşan de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Bejegyzés navigáció