Igen. Tankönyv helyett brosúrát ? ezt kapnak az ötödikesek hétfőn, iskolakezdéskor. Nem kell sokat cipekedniük. Osztályonként kapnak egy-egy példányt, ők és a tanárok. Kisorsolhatják, ki viszi haza?

Liviu Pop tanügyminiszter szerint szeptember 4-én szétküldtek már belőle 82 ezer példányt. Az északi megyékbe küldték, mert hosszú az út odáig, és hogy érkezzék meg idejében. Micsoda gondosság! A többit pedig ? 177 ezer az összpéldányszám ? szintén útnak indítják a héten. Az oktatási útmutatásokat tartalmazó brosúra terjedelme 296 oldal. Egy példány kiadása 4 lejbe került. Az összesé pedig 732.78o lejbe. Vagyis még egy millióba sem! Takarékos ez a kormány. S ha 8 hét múlva sem készülnek el az ötödikes tankönyvek, akkor következik egy újabb brosúra. Ne aggódjunk, minden rendben?

Hogy miért nem készültek el a tankönyvek? Hát ez is igazi hazai történet. 15 tantárgyból 12 esetében még ezután kell végig járni a közbeszerzési lépéseket. És eddig mit csináltak? Akadékoskodtak. Egymást akadályozták ? a minisztérium és a kiadók. Ha valamelyik kiadó elnyerte valamelyik tankönyv kiadásának a jogát, a többiek megvétózták, óvást emeltek ellene. S amíg az ügyeket letárgyalták, hasztalanul telt az idő. Így iskolakezdésig sem készültek el a tankönyvek. Mit érdemelnek az ilyen kiadók? Azt, hogy soha többé ne rendeljenek tőlük tankönyvet. És a tunya, akadékoskodó tanügyi tisztviselők? Hogy ezután többé közelébe se kerüljenek a tanügynek.

Fölmerült a tankönyvkiadás államosítása. Vagyis ne adhasson ki tankönyvet más, csak a Didaktikai és Pedagógiai Könyvkiadó. A kommunizmus idején is csak ez az egyetlen egy kiadó jelentette meg a tankönyveket. És azok meg is jelentek idejében ? mert senki sem kockáztatta meg azt, hogy kirúgják és börtönbe zárják a késésért. Hát ezt a világot akarjuk újra? Nem pedig a több tankönyvkiadó által lehetővé váló sokszínűséget, a tankönyvek tartalmi gazdagodását? Mindkettőre szükség van: a sokszínűségre és a tartalmi gazdagodásra egyaránt ? de arra is, hogy iskolakezdéskor ott legyen a tankönyv az ötödikes padján, az osztályban. Idén viszont ebből semmi sem valósul meg.

Hogy miért? Hát mindenekelőtt a nagy rendetlenség miatt. Napról-napra változnak a szabályok, az előírások: hat év alatt a tanügyi törvény több mint egyharmadát módosították ? és jövő év szeptemberében új tanügyi törvényt terjesztenek elő. Erre van idő. Hát lehet ilyen körülmények között dolgozni? Újraírják a tanterveket. Készül ?egy teljesen új, előkészítő osztálytól a középiskola befejezéséig érvényes országos alaptanterv? ? olvastuk a minap. Nem baj, hiszen nem vagyunk tökéletesek, mindig javítani kell valamit. Csupáncsak idejében kell javítgatni, nem pedig akkor, amikor már dolgozni kéne. Mert készülődünk, készülődünk ? s az ötödikeseknek nincs tankönyvük. Mit számít ez szép hazánkban?