• Autorităţile ungare au anunţat că au suspendat pe termen nelimitat sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Premierul Mihai Tudose a declarat că nu crede că Ungaria va strica relaţiile diplomatice şi interesele economice comune cu Romania. Şeful Guvernului a adăugat că întreaga situaţie tensionată diplomatic este rezultatul unei interpretări greşite.
  • Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat ieri de Ministerul ungar de Externe în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, care ar urma să se închidă în urma unei hotărâri judecătoreşti.
  • Peste 2.000 de copii din judeţul Covasna care intră în clasa pregătitoare vor primi gratuit ghiozdane prin programul ‘Primul ghiozdan’, iniţiat în urmă cu cinci ani de Consiliul Judeţean (CJ) local. Bugetul instituţiei, s-au alocat peste 121.000 de lei pentru finanţarea programului. Ghiozdanele cu rechizite scolare vor fi predate astazi dimineata directorilor unităţilor de învăţământ din judeţ care vor participa la şedinţa de deschidere a noului an şcolar şi vor fi distribuite copiilor în prima zi de şcoală ? insert cu Tamás Sándor, presedintele CJ Covasna.
  • Astazi de la 11:00 ? Oradea – Conferinţă de presă a deputatului UDMR, Cseke Attila, preşedintele UDMR Bihor
  • Intre 8-10 septembrie la Szombathely, Ungaria se desfasoare Cupa Mondială de gimnastică artistică, la care participă şi şapte gimnaşti români, în frunte cu Cătălina Ponor şi Marian Drăgulescu.
  • Cea de-a doua ediţie a Zilelor Maghiarilor din Timişoara, eveniment aflat pe agenda Capitalei Culturale Europene 2021, aduce în perioada 22-24 septembrie sute de meşteşugari, artişti şi gastronomi maghiari din întregul Banat istoric şi din Transilvania, care îşi vor demonstra măiestria în Piaţa Operei şi în preajma Castelului Huniazilor. Numărul meşteşugarilor şi al firmelor gastronomice care vor fi prezente în acest ‘festival’ este dublu faţă de cel de anul trecut.
  • Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a respins, ierii, plângerile formulate de Ungaria şi Slovacia pe tema politicii de imigraţie a UE, confirmând dreptul Bruxellesului de a obliga statele membre să preia solicitanţi de azil conform sistemului de cote. Decizia a fost adoptată cu o majoritate simplă de voturi de Marea Cameră a CJUE, ce are 15 judecători. Ungaria şi Slovacia au contestat legalitatea planului lansat în septembrie 2015 de Bruxelles pentru a ajuta Grecia şi Italia, supuse unei presiuni imense din partea valului mare de refugiaţi care fug de conflictele şi sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia.

Bejegyzés navigáció