A román külügy tegnap közleményben tudatta: a regionális, valamint a világbéke és biztonság elleni fenyegetésnek tekinti Észak-Korea legutóbbi atomkísérletét. A külügyminisztérium ugyanakkor aggodalmának adott hangot Észak-Korea provokatív akciói miatt, amelyek szerinte súlyosan sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és az utóbbi években példátlan szintre emelik a feszültséget a Koreai-félszigeten. Észak-Korea arról számolt be, hogy tegnap sikeresen tesztelt  egy hidrogénbombát, amelyellel képes felszerelni új interkontinentális ballisztikus rakétáit.

A megbékítés politikája Phenjannal nem működik – hangsúlyozta tegnapi Twitter-üzenetében Donald Trump.Az amerikai elnök az Egyesült Államokkal rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást. Trump megfogalmazása szerint „Észak-Korea lator állam, amelynek magatartása immár fenyegető és zavaró Kína számára is, amely segíteni kíván ugyan, de ez egyelőre kevés sikerrel járt”. Az elnök üzenete az első amerikai reagálás volt Phenjan vasárnapi bejelentésére, amely szerint sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával.

A japán kormányfő és az orosz elnök is tárgyalt Észak-Korea nukleáris programjáról.A Kyodo hírügynökség szerint Sinzo Abe és Vlagyimir Putyin telefonon beszélt egymással, közvetlenül azután, hogy a japán miniszterelnök megbeszélte a helyzetet Donald Trumppal.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetértett abban, hogy „megfelelő módon” kell kezelni a legújabb észak-koreai kísérleti atomrobbantást – jelentette a Hszinhua kínai államihírügynökség. „A két vezető egyetértett abban, hogy ki kell tartani a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének célja mellett, továbbá szoros kommunikációra és együttműködésre van szükség annak érdekében, hogy kezelni lehessen a kialakult helyzetet” – áll a szűkszavú hírügynökségi tudósításban.