Igen. Az állatokkal sem bánnak jobban, mint velünk. Nagy sikernek könyvelik el, hogy Csíkdánfalván kilőttek egy medvét, aki megtámadott három, környékbeli juhászt. Környezetvédelmi minisztériumi engedéllyel lőtték ki ? tehát politikai döntés alapján, amit Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke szorgalmazott, jobb ügyhöz méltó buzgalommal. ?Nem a medvék ellen harcolunk, hanem a közbiztonság megmentéséért? ? mondja. ? ?Legalább az első kis lépést sikerült megtennünk.? ? Micsoda siker!

Szép hazánkban kb. 1o ooo medve él, s kb. 19 millió ember él ? tehát o,o52 medve jut egy főre. És arról sem tud gondoskodni! Meg kell, hogy ölje?

Meg. Mert ez illik ahhoz ? és itt újra szép hazánk polgárairól kell szólnunk -, akik illegális fakitermeléssel, illegális legeltetéssel, vadászattal, ?az erdőkben ide-oda cikázó motorosokkal, hószánosokkal, quardosokkal, tavaszi tarlóégetéssel? pusztítják a környezetet, zavarják az állatok nyugalmát ? idézném Silye Loránd véleményét, aki alaposan utánanézett ennek. Polgártársaink lelkiismeretfurdalás nélkül megszüntetik az erdei vadak élőhelyét ? s ezáltal megszüntetik az ökológiai egyensúlyt, ami már tulajdonképpen az emberi élőhelyek megszüntetéséhez vezet ? ezen a földön.

Ezt kellene ? legalább egy kissé – észbe vésni. Vagyis azt, hogy a csíkmadarasi medve megölésével több rosszat tettünk, mint jót. A gyilkosság soha nem vezethet jóra. Mert a medvének is, aki ?az eszténa körül olálkodik?, s a farkasnak is, aki juhokat ölt meg Gyergyócsomafalván, s közülük kettőt meg is evett ? szerepe van az élővilágban. Nagyon éhes lehetett, szegény! S ha gondoskodnának róla, hogy a medve szerepét betölthesse, meg legyen hozzá a tápláléka, nyugalma, élőhelye ? akkor nem jönne olálkodni az eszténa körül, nem bántaná a juhokat, nem rémítgetné a turistákat Tusnádfürdőn stb., stb. Ez a valóságos gond! ? nem pedig a   medveirtást bevezető politikai halandzsa.

Mert a környezetrombolás, ami az állatoknak nem jó ? és mint láttuk, ellenünk fordítja őket -, az az embernek sem jó. Nemrég értesülhettünk róla, hogy tűz ütött ki a Madarasi Hargitán. Lángra kapott ott három hektár tuskó és facsemete, s veszélybe került a közeli erdő. De világszerte egyre több erdő gyúl ki ? ez már bevett szokássá vált Kaliforniában, újabban pedig Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, a Balkán-félszigeten. És rohamosan közeledik hozzánk? Mindez, többek között, a modern civilizációt jellemző nagy széndioxid-kibocsájtás folytán föllépő felmelegedés egyenes következménye. Jelenleg Európában évente mintegy 3 ooo ember hal meg a klímaváltozás miatt, viszont az előrejelzések szerint, a század végén évente már 25o ooo-en fognak meghalni a környezeti ártalmak miatt.

Ne gyilkoljuk tehát ? mi is ? a medvéket, hanem tegyünk valamit azért, hogy ők is, meg mi is! – életben maradjunk ezen a földön.