Kedves hallgatóim, hetekkel ezelőtt egy csíki lap szerkesztőségének és olvasóinak spontán megmozdulására, miszerint nekem magamnak, de a román közszolgálati rádió bukaresti magyar adása szerkesztőségének, sőt az RMDSZ-nek is jobban oda kellene figyelni, hogy miket beszélünk mi, publicisták ebben az éteri rovatban Orbán Viktorról és a magyarországi állapotokról, elhatároztam, hogy nem háborgatom többé a felindult felelősségteljes hallgatókat, tehát hogy bármi történik ?odaát?, nem teszem szóvá. Ehhez ragaszkodtam is.

Most azonban, hogy nagyon érzékeny témák kapcsán megint Magyarországról és miniszterelnökéről harsog döbbenettel a világsajtó, a fogadalmam, bevallom, erősen inog. Minthogy azonban spontán ellenzőimet továbbra sem szeretném se megbántani, se feltüzelni: inkább csak felsorolom, hogy milyen új témákat kerülök el éppen.

Nekem már az nagyon tetszett, hogy nem kellett beszélnem arról, hogy Orbán Viktor újból fejet hajtott Vitéz Nagybányai Horthy Miklós tenger nélküli tengernagy, a király nélküli királyságunk főkormányzójának történelmi érdemei előtt. Sok minden eszébe jut erről az embernek a Don-kanyartól a holokausztig, de amiért leginkább örvendek, hogy nem kell erről jegyzetelnem, az Szijjártó Péter külügyminiszter kijelentése, aki főnökével ellentétben azt mondta, hogy Horthy történelmi bűneit nem lehet relativizálni, és hogy ?Horthy Miklós esküjével ellentétben nem védte meg a magyar nemzet részét képező magyar zsidóságot?. Ilyen nehezen követhető nyilatkozatháborúból jobb, ha kimarad az ember. (Csak megjegyzem zárójelben, hogy ha most Romániában Antonescu marsall érdemeiről zengedezne valaki, sajtónk nagyon kikelne ellene. Bizony, míg Horthynak szobrokat emelnek Magyarországon, az Antonescu-szobrok felállítását Romániában törvény tiltja. Mennyi érdekes, leírhatatlan dolog várható országainkban jövőre, Horthy Miklós születésének százötvenedik, a román egyesülés százéves évfordulóján!…)

Másodsorban itt van ez a sorosozás, és annak kapcsán a vita, hogy most már Orbán Viktor fasiszta vagy náci. Hát nem remek, hogy ebben nekem nem kell állást foglalnom? Különben maga az Európa-ügyekért felelős német államminiszter is azt mondta, hogy a Sorosellenes állami plakátkampányra nincsenek szavak. Hát miért lennének pont nekem, ha neki nincsenek? Mondják, hogy tegnaptól Budapesten a plakátokat visszavonták, engedjék meg, hogy ezt se kommentáljam. Bennem úgyis megmarad az a bizonyos ?Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén? ? és a talán leghumorosabb kiforgatása, hogyaszongya: ?Ne hagyjuk, hogy Soros nevezzen a vébén!? (S hozzá a milliárdos képe női úszósapkában!:)

Orbán Viktor közben elmagyarázta, hogy ez nem antiszemitizmus, mert Sorosnak nem a zsidóságával van baj, hanem azzal, hogy ?migránsok? millióival akarja elárasztani Magyarországot. Erről már azért is hallgatnom kell, mert Soros Györgynek egyetlen erre vonatkozó kijelentését sem láttam.

Magyarország után Románia volt soros a sorosozásban, erről már kommentálnék egy kicsit. Liviu Dragnea és kormánya ellen nem a migránsokat hangolta fel az amerikai milliárdos, de az őket lejárató kampány mögött is ő áll. Tegnap este pedig az Antena 3 sugárzott a kommunista koncepciós megbélyegzéseket idéző vádműsort, amelynek következtetése kábé az volt, hogy a filantróp gaz- és pénzember, aki mellesleg a rendszerváltozás után rengeteg pénzzel támogatta például a romániai kórházakat, minimum az Antikrisztus. És képzeljük el, ez a ?Szöros? futtatta a rendszerváltó liberális fiatalokat a közép-keleteurópai országokban, és alapítványain, civil szervezetein keresztül ő állt ez év elején a híres tüntetéssorozat mögött!

Nem szólok semmit, de sajnálom azokat, akik most egyszerre kell hogy elhiggyék, amit Orbán Viktor és amit Liviu Dragnea meg az Antena 3 mond. Utóbbiaktól el kell hinniük, hogy Soros tévedett, amikor a Fideszt támogatta (ami nélkül Orbánék most talán sehol sem lennének), és el kell hinniük, hogy a ?szép ellenálló ifjak? meg nemkülönben Klaus Iohannis államelnök január-február-márciusi kormány- és alkotmánybíróság-ellenes tüntetéseit a világ legveszélyesebb gonosztevője patronálta. Vagy fel kell dolgozniuk, hogy Orbán Viktor hős, mert sorosozik, Liviu Dragnea pedig gazember ugyanazért. Micsoda örlő dilemma!

Úgyhogy hallgatok továbbra is ? és várom, attól tartok, hiába ? a plakáttengert Bukarestben. Budapesten azt írták a plakátra filctollal felelős hazafiak, hogy ?büdös zsidó?, Bukarestben bizonyára akadna olyan, amelyikre azt írnák, hogy ?büdös bozgor?. A nyitott társadalom hirdetője révbe ért.

Az igazi kérdés viszont az ? ez sem az én megállapításom ?, hogy a Trump, Putyin, Erdogan, Netanyjahu és Orbán nevével fémjelzett illiberális kurzusnak sikerül-e szétverni az Európai Uniót, az emberi jogok és a demokrácia rendszerét.