Részben alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította tegnap az Alkotmánybíróság azt a Parlament által júniusban elfogadott törvénymódosítást, amely a közmédia működésében hozott volna új szabályokat. A testület közleménye szerint két cikk esetében adtak helyt a Nemzeti Liberális Párt által emelt alkotmányossági kifogásoknak.

A szóban forgó cikkek egyebek mellett új igazgatótanács kinevezését írták elő 90 nappal a módosító indítvány hatályba lépése után mindkét intézmény élén. Az alkotmánybírák azt is kifogásolták, hogy az ügydöntő jogkörrel rendelkező Képviselőház jelentős mértékben módosította az indítvány szövegét a Szenátusban első házként megvitatott változathoz képest, ami sérti a kétkamarás parlament döntéshozási mechanizmusának elvét. A Képviselőház júniusban fogadta el a közszolgálati televízió és rádió működését szabályozó törvény módosítását.

A törvényhozói testület egyebek mellett arról határozott, hogy szétválasztja a két intézmény elnöki és vezérigazgatói tisztségét, amelyet eddig egyetlen személy töltött be. Másik fontos változtatás, hogy megállapították: a két intézmény működési költségeiről minden évben az állami költségvetésben rendelkeznek.