Ők a hibások mindenért. Orbán Viktor, Liviu Dragnea, Netanjahu izraeli miniszterelnök, a macedóniai vezetők és társaik kórusban zengik, hogy e két személyiség destabilizálja a világot, gyengíti a nemzetállamokat, behozza a migránsokat Európába, tönkreteszi a nyugalmunkat és a tunyán élvezett pillanatnyi jólétet. Hát nem borzasztó?! Nézd csak meg a kórus tagjait, és máris kiráz a hideg. Meddig kell még hallgatnunk őket?

Ferenc pápa szerint: ?A menekülők, a migránsok a testvéreink, akik jobb életet keresnek, távol a szegénységtől, az éhségtől, a háborútól.? Vagyis, tennénk hozzá: mindattól, amit a nagyhatalmak, a Biztonsági Tanács tagjai Szíriában és Irakban olyan gyönyörűen összehoztak nekik. Az Iszlám Állam uralma alól nemrég felszabadult Mosult látva összeszorul a torkom: ez a város romhalmazzá vált, még csak ezután fog elmenekülni onnan mindenki. Azok is, akik eddig kitartottak. Mert ott már nem lehet élni. És akkor mi mit teszünk? Kerítéseket állítunk a határon? ? ahelyett, hogy segítenénk őket! Vagy tovább űzzük a sok szerencsétlent? Más kerítések felé? ? Hát ez itt a kérdés! Többek között?

Ferenc pápa, ugye, azt óhajtaná, hogy ?a migránsok találjanak testvérekre mindenütt, akik megosztják velük a kenyerüket és a reményt, hogy létezik egy közös út?. Csakhogy a világ urai nem kívánják ezt meglátni, tudomásul venni. Ezért Ferenc pápa kertelés nélkül megmondja: ?A G2o csúcs aggodalommal tölt el, mert cserben hagyja a migránsokat, akikkel tele van a fél világ?? Az aggodalmat még csak fokozza az, hogy a pápa szerint ?nagyon veszélyes nemzetközi szövetségek alakulnak, amelyeknek torz képei vannak a világról?. És itt Amerika és Oroszország társulását idézi, vagy pedig a Kínáét Észak-Koreával, illetve a Putyinét a szíriai elnökkel?

De a legnagyobb baj, és ezen tényleg el kellene gondolkoznunk, hogy ?a szegények, a gyengék, a kitaszítottak ügye egy szintre került a tőlük való rettegéssel?. S tennénk hozzá: ez a rettegés politikai tőkévé vált a hatalmon lévők számára ? vagyis a nemzetállamok mai apostolai számára. Ferenc pápa szerint ?Európának föderális rendszert kell bevezetnie, különben teljesen eljelentéktelenedik a világban.?

A migránsok segítői ? Soros György és Ferenc pápa ? csak a nacionalizmusból élő politikusok számára bűnbak, valójában jótevő. Féken tartják a nemzetállamokat, amelyek már két világháborút, vagy féltucat balkáni háborút és számos más szenvedést okoztak ? migránsoknak, kisebbségieknek, mindenkinek, aki nem a többségi átlag szerint gondolkozik, érez és próbál élni.