A képviselőház emberi jogi, egyházi és nemzeti kisebbségi bizottságát tájékoztatta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ellehetetlenítéséről a Civilek a katolikus iskoláért csoport küldöttsége.

A szerda délutáni meghallgatás után Csíky Csengele, a szülők szószólója elmondta: most már biztosnak tűnik, hogy az iskola nem indíthat idén cikluskezdő ? azaz nulladik, ötödik és kilencedik ? osztályt, de legalább azt szeretnék elérni, hogy a már beindult osztályokban zavartalanul folyhasson az oktatás és a következő beiratkozási időszakig rendeződjön a gimnázium jogi helyzete.

A meghallgatást kezdeményező Kulcsár Terza József képviselő hangsúlyozta: a több mint kétórás szakbizottsági ülésről jelentés készül, amelyet a kialakult helyzet mielőbbi orvoslása érdekében megküldenek a Legfelsőbb Bírói Tanácsnak (CSM) és az oktatási tárcának.

Nem állhat le az iskola az ügyészségi vizsgálat idejére, a minisztériumnak meg kell találnia a gyakorlati megoldást, hogy az oktatáshoz, a vallásgyakorláshoz, a szabad iskolaválasztáshoz fűződő emberi jogok ne sérüljenek az iskolalapítás törvényességét megkérdőjelező jogi hercehurca miatt – hangoztatta a képviselő. (MTI)