Száz nem kormányzati szervezet és közéleti személyiség mozgalmat hozott létre, amelynek célja meghiúsítani a családfogalom átírását az alkotmányban oly módon, hogy az alapvető jogokat és szabadságokat sértsen. Az alapítók szerint a Koalíció a Családért kezdeményezése révén éppen ez történne.

A RESPECT ? Jogokért és Szabadságokért Polgári Platform kiáltványának alapgondolata a következő: valamennyi állampolgár egyenlő jogokkal rendelkezik, és ezektől senkit nem lehet megfosztani, még szavazással sem.

A platformhoz csatlakozott többek között a Pro Democratia egyesület, az ActiveWatch médiafigyelő, a romániai Helsinki Bizottság, a bukaresti Független Médiaközpont és az azonos nemű párok társadalmi elfogadtatásáért küzdő Accept egyesület.

Cristian Pîrvulescu, a Pro Democratia Egyesület tiszteletbeli elnöke szerint a Koalíció a Családért által kezdeményezett referendum egy bővebb stratégia része, amely az alapvető emberi jogok és szabadságok ellen irányul, ezért minden lehetőt meg kell tenni, hogy a romániai társadalom reagáljon, és ne engedje, hogy a vallást és az egyházakat kijátsszák az emberi jogok ellen.
Pîrvulescu szerint a referendum, miközben meghirdetett célja a család védelme, eltereli a figyelmet a család valós “ellenségeiről”, amelyek szociális és gazdasági jellegűek.

“Európa keleti és középső részén mindenfelé a gazdaság állapota masszív kivándorlást eredményezett, főleg a fiatalok körében. (…) Romániát majdnem négymillióan hagyták el a szociális és politikai modell miatt, amely csődött mondott. Ha megpróbálunk bezárkózni ebbe a társadalommodellbe, elutasítva a globalizációt és a szabadságokat, azzal csak a jelenlegi helyzetet éltetjük tovább” – mutatott rá a politológus.