Oroszország „kemény választ” fog adni a Moldovai Köztársaságnak, közölte hétfőn este Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes, aki elsőként reagált öt orosz diplomata kiutasítására.

A persona non gratának minősített diplomatáknak 72 órán belül el kell hagyniuk a Moldovai Köztársaság területét, jelentette a Radio Chi?inău, idézve az orosz Interfax hírügynökséget. A moldovai külügyminisztérium hivatalosan nem jelentette be az intézkedést.

A moszkvai hivatalosság „barátságtalan gesztusként” és „súlyos provokációként” értékelte a diplomaták kiutasítását, aminek célja szerinte csapást mérni  az Orosz Föderációval normális kapcsolatokra törekvő Igor Dodon államfőre és táborára.

Dodon „felháborító” gesztusról beszélt, amelyre szerinte a kormányt az a Nyugat utasította, amelyet „aggodalommal tölt el, hogy végre konstruktív és hatékony párbeszéd alakult ki a chi?inăui elnöki hivatal és a Kreml között”.

A Deschide.nd című portál értesülései szerint az egyik kiutasított diplomata Aleksandr Grudin, a moszkvai nagykövetség katonai attaséjának, Igor Dovbneának a tanácsadója. Grudin neve megjelenik abban a bűnvádi dossziében, amelyben Iurie Bolboceanu volt chişinăui parlamenti képviselőt árulással vádolják. Az ügyészség szerint a politikus titkos információkat adott át a most kiutasított diplomatának.