Orbán Viktor 2ooo-ig ? tehát 17 évvel ezelőtt – még szabadelvű politikus volt, a Liberális Internacionálé alelnöke. Felemelkedését többek között Soros Györgynek köszönhette, aki ösztöndíjat biztosított számára. Hogy lehet, hogy egykori jótevőjét mégis ilyen nagy hangon és úton-útfélen támadja? Kézenfekvő a válasz: Orbánnak, a politikusnak állandóan friss politikai tőkére van szüksége. Jelenleg a migránsok elleni kampány biztosítja ezt a tőkét. És holnap? Hogyha ez elapad? Akkor jól fog majd a Soros elleni kampány is: egykori jótevőjének a szidalmazása. Hát, ilyenek a politikusok! Orbán csak a politikai szokásokat követi. De azt aztán híven?

Én azért meggondolnám, hogy azt az embert szidalmazzam, aki a Közép-európai Egyetem létrehozásával 88o millió dollárt adott Magyarországnak. Ez lejben kifejezve több milliárdra rúg. És forintban? ? arról ne is beszéljünk. A magyar állam sohasem lesz képes ennyit áldozni egy egyetemre.

De nemcsak ezt kapta Magyarország Sorostól, hanem, ami pénzben ki sem fejezhető: sokszáz vagy -ezer barátot. A Közép-európai Egyetem oktatói és diákjai több mint 1oo országból származnak. Ott tanult, például, a vilniusi polgármester, de számos orosz, azeri, kazah, üzbég, Moldva Köztársaság-beli, sőt, romániai is. Közöttük olyanok, mint Monica Macovei emberjogi aktivista, aki 2oo4 és 2oo7 között igazságügyminiszter volt, jelenleg pedig az Európa Parlament tagja ? és olyasmit tett, ami örök hálára kötelez bennünket. Monica Macovei a CEDO-nél az Aranykódex-perben a román állam ellen lépett fel, és többek között neki köszönhető, hogy az erdélyi katolikus egyház tulajdonában maradt ez a Batthyáneumban található rendkívül értékes műkincs. Annak idején Ceau?escu 1o milliárd dolláros kölcsönhöz használta fedezetként az Aranykódexet? Ismétlem, a Közép-európai Egyetemen mesterizett Monica Macoveinek köszönhető, hogy a román állam mindmáig nem tudta kisajátítani, elvenni tőlünk ezt a műkincset.

De Soros György és a tanítványai nemcsak minket segítettek. Kiálltak a Szolidaritás mellett, támogatták a Charta ?77 nevű csehszlovákiai kommunista- és szovjetellenes mozgalmat, 2oo3-ban segítették a grúzok forradalmát, 2oo6-ban az ukránok forradalmát? És egy apróság: 2o1o-ben Soros György 1 millió dollárt adott az ajkai vörös iszap katasztrófa áldozatainak segítésére.

Mind ezek arra késztetnek, hogy legalábbis furcsálljuk a magyar kormányfő kampányát egykori támogatója és az általa alapított nemzetközi jelentőségű tanintézet, a Közép-európai Egyetem ellen. Ez az egyetem a világ egyetemeinek rangsorában a 18o. helyen van, míg a másik, ugyancsak rangos budapesti tanintézet, a Semmelweis Orvosi Egyetem 1oo hellyel lejjebb, s a sokat emlegetett ELTE pedig 2oo hellyel lejjebb található. Miért kell mégis megzavarni, lehetetlenné tenni a Közép-európai Egyetem működését? Mi hasznot hoz az ebből származó politikai tőke. Úgy érzem: bukás szaga van?